Крокодилите поглъщат камъни, за да плуват Стомахът на крокодилите е сурово

...
Крокодилите поглъщат камъни, за да плуват
Стомахът на крокодилите е сурово
Коментари Харесай

Любопитни факти за животните

Крокодилите гълтам камъни, с цел да плуват

Стомахът на крокодилите е сурово място по редица аргументи. Преди всичко храносмилателната система на крокодилите е изправена пред всичко от костенурки, риба и птици до жирафи, бизони, лъвове и даже (когато пазят територията си) други крокодили.

В допълнение към тази изобилна екосистема се появяват и камъните. Влечугите гълтам огромни камъни, които остават вечно в коремите им. Според някои те служат като стабилизатор при гмуркане.

Млякото от кит не е уместно за нискомазнинни диети

Отглеждането на новороденото е съществено тестване за китовете, чиито дребни се раждат, откакто са прекарали от 10 до 12 месеца в утробата, с дължина от към 1/3 от тази на тяхната майка.

Майката изхвърля струи мляко в устата на новороденото, употребявайки мускули, намиращи се наоколо до млечната жлеза, до момента в който бебето крепко стиска зърното.

Съдържащо съвсем 50% мазнини, млякото на кита е 10 пъти по-богато на мазнини от човешкото, което оказва помощ на дребните да порастват с бързи темпове – до 200 паунда дневно.

Птиците употребяват ориентири на земята при дълги пътешествия

Можете ли да си визиите пътешестване без пропуснати магистрални изходи, упорити водачи или проблеми с ориентацията по картата? Естествено че не, вие не сте птица.

Гълъбите могат да прелетят хиляди благи и да намерят тъкмо мястото, което търсят, без да имат никакви проблеми с ориентацията. Някои типове птици, като арктическата рибарка, правят странствуване от 25 000 благи към земята всяка година.

Много типове имат вродени феромагнити, които им оказват помощ да се ориентират, употребявайки магнитното поле на планетата.

Малките пиленца и братството

Грешка е да се смята, че еволюционният развой се случва единствено при егоистични животни, загрижени само за личното си оцеляване. Алтруизмът процъфтява в случаите, когато ще помогне за запазването на сходен генетичен материал.

Такъв е казусът при пиленцата, които издават характерно цвърчене, когато се хранят. Така те известяват на намиращите се наоколо пиленца, които е евентуално да са близки техни родственици, че са намерили храна.

Ключът към естествения тим не е в оцеляването на най-приспособимото животно, а в оцеляването на най-приспособимия генетичен материал, тъй че братското държание, толериращо околните родственици, ще процъфтява.

Много риби трансформират половите си органи

При толкоз чудати сухоземни животни е елементарно да се не помни, че някои от най-странните неща се случват надълбоко в океана. Хермафродизмът е по-често срещан измежду другите типове риба, в сравнение с измежду която и да било друга група гръбначни животни.

Някои риби трансформират пола си в сходство с хормоналния си цикъл или в резултат на смяна в околната им среда. Други по едно и също време имат както мъжки, по този начин и женски полови органи.

Жирафите компенсират височината си с неповторима кръвоснабдителна система

 Жирафи

Жирафът, чиято глава се намира на голяма височина, употребява дългия си врат, с цел да се пребори за зеленината на дърветата с другите тревопасни. Докато преимуществото елементарно да доближава храната си е явно, то на такава височина се появяват и някои проблеми.

Сърцето би трябвало да изпомпва кръвта два пъти по-силно спрямо това на кравата, с цел да може да доближи до мозъка, и комплицирана система от кръвоносни съдове обезпечава кръвта да не да потече към главата, когато жирафът се наведе.

От друга страна, кожата на краката, намиращи се много под сърцето, би трябвало да е извънредно здрава, с цел да попречи на кръвта да протече към копитата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР