Кризите винаги изискват смирение, нещо на което изобщо не сме

...
Кризите винаги изискват смирение, нещо на което изобщо не сме
Коментари Харесай

Иглика Трифонова: Кризите изискват смирение, а не всепозволеност

" Кризите постоянно изискват примирение, нещо на което въобще не сме подготвени. За Бога, в действителност би трябвало да се смирим ", сподели в изявление за БНР кинорежисьорът Иглика Трифонова, разяснявайки обстановката с ковид.

„ Трябва да се пренастроим във всички направления и да превърнем злото в някакъв тип качество. Звучи помпозно, може би като факсимиле, само че това е по този начин “, сподели тя в предаването „ Събота 150 “ на стратегия „ Хоризонт “.

„ Наблюдавам обстановката в България и не мисля, че до този миг има някаква заплаха за нашите истински цивилен свободи. По скоро виждам времето като лакмус за това какъв брой борейки се за свободите си, сме отишли далеко “, сподели тя за алтернативата, за която се приказва в Европа и света - живот и здраве или гражданските права и свободи.

„ Ние, които излязохме от една форма на тирания, още по-ревностно се борим за правата си, само че сякаш сме отишли в посока „ Аз имам права, само че нямам отговорности “ и е ужасно значимо да преоценим сега това “, сподели кинорежисьорката.

Тя уточни, че е впечатлена от метода, по който държавното управление, щабът се държи, сега коства ми се съответно, само че обърна внимание на различен проблем в българската народопсихология – „ да убиваме престижите си, господ знае за какво “.

„ В момента на предна линия са едни образовани хора, за мен лекарят е нещо доста високо. Трябва да се вслушваме в тези, които знаят повече от нас. Ситуацията го изисква. Защото истеричното търсене на правата и свободите ни, от време на време в действителност отива прекомерно надалеч “.

Според нея би трябвало да стартираме да мислим по различен метод

„ Едни премислят живота си, други – към момента не могат да го създадат. Не разбирам тази надменност, да вземем за пример има българска група, отишли на екскурзия в Сенегал… а по-късно истерично желаят помощ да бъдат прибрани. Трябва да мислим, че всяко наше решение може да се отрази на живота на десетки хора. И това е доста висока цена “.

„ Някой пък се сърдеше, че бил изгонен от банка, тъй като бил без маска и това нарушавало правата му… За Бога, за какви права, смешно и неуместно е в тази ситуация “.

„ Дано да търсим и да си даваме отговори на значимите уроци, които в този момент ще ни се наложи да научим, може би на тежка цена. Дано да се случи, тъй като това е смисълът на тестването – да проумееш и да живееш по различен метод след това, а не в една, както Достоевски го назовава, всепозволеност, сподели Иглика Трифонова.

Според нея природата надали ни отмъщава.

„ Но тя ни демонстрира какъв брой е по-голяма от нашите показа за правата ни, за политиката ни, за свободите ни. Показва ни го за следващ път и би трябвало да го проумеем “.

Кинорежисьорката предвижда, че „ когато излезем от тази рецесия, ще се появят няколко доста дълбоки филми, а не като холивудските, които се пързалят по сюжета и го употребяват като атракция. Филми за страха, за объркването, за катарзиса “

„ Много от моето потомство, а и това преди него не са преживявали сходни рецесии, а те постоянно намират място в сериозното изкуство, само че желаят малко отдалеченост. След огромни рецесии всички знаят, че идват едни от най-големите постижения, и в културата “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР