Кризите разкриват крехкостта. Тази не е изключение. Освен всичко друго,

Кризите разкриват крехкостта. Тази не е изключение. Освен всичко друго, ...

Коронавирусът разкрива рисковете от финансовия ливъридж.


Кризите разкриват крехкостта. Тази не е изключение. Освен всичко друго, коронавирусът разкри крехкостта във финансовата система. Това не е изненадващо. Както преди, разчитането на високия ливъридж като вълшебно средство за повишаване на печалбите доведе до частни печалби и публични спасителни мерки. Държавата, под формата на централни банки и правителства се наложи да спасява финансите в гигантски мащаби. Тя трябваше да го направи. Трябва да се поучим от това събитие. Миналия път бяха банките. Този път трябва да погледнем и към капиталовите пазари, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Последният доклад на МВФ за глобалната финансова стабилност описва шоковете: спадащи цени на акциите, растящи рисковие при спредовете по заемите и потъващи цени на петрола. Както обикновено имаше полет към качествените активи. Ликвидността пресъхна дори на традиционно дълбоките пазари. Инвеститорите с голям ливъридж бяха изложени на силен стрес. Натискът относно финансирането на развиващите се икономики беше особено ожесточен.Още по тематаКапитализмът не е виновен, той е нашият изход от кризатаИкономиките след коронавируса ще са по-стабилни, но не толкова оптимални

Мащабът на финансовото разстройство отразява отчасти размера на икономическия шок. Той е и напомняне за това, на което ни учеше покойният Хаймън Мински: дългът причинява нестабилност. След световната финансова криза задлъжнялостта продължи да нараства. По-специално, задлъжнялостта на нефинансовите компании се повиши с 13 процентни пункта спрямо глобалния БВП между септември 2008 г. и декември 2019 г. Задлъжнялостта на правителствата, които поеха голяма част от тежестта след финансовата криза, скочи с 30 процентни пункта. Това пренасочване на бремето върху раменете на правителствата сега ще се случи отново, в огромен мащаб.

Докладът на МВФ прави ясен обзор на уязвимостите. Значителни рискове идват от мениджърите на активи, които са принудени да продават, части от нефинансовия корпоративен сектор с голям ливъридж, някои развиващи се страни и дори някои банки. Въпреки че последните не са в центъра на проблема, причините за безпокойство остават въпреки скорошното им укрепване. Този шок, според доклада, вероятно ще бъде още по-силен, отколкото се предвижда в стрес тестовете на МВФ. Банките остават институции с голям ливъридж, особено ако използваме пазарни оценки за активите. Както се отбелязва в доклада: „Средната им пазарна капитализация е по-висока, отколкото през 2008 г. само в САЩ.“ Шансовете банките да се нуждаят от повече капитал не са малки.

Именно капиталовите пазари са в основата на тази сага. Разкриват се конкретни истории. Банката за международни разплащания (БМР) проучи един странен епизод в средата на март, когато пазарите за референтни държавни облигации изпитаха изключителни смущения. Това се случи поради принудителната продажба на ДЦК от инвеститори, които искаха „да използват малки разлики в доходността чрез използване на ливъридж“. Това е типът „дълга-къса стратегия“, станала прословута след фалита на фонда Long Term Capital Management през 1998 г. Освен това е стратегия, уязвима към нарастващата волатилност и намаляващата ликвидност на пазара, които причиняват загуби от преоценяването с пазарните стойности. Тогава, когато настъпи марджин изискването, инвеститорите са принудени да продават активи, за да погасяват заемите.
12»-->Още по темата:Анализикапиталови пазарибанкиЗадлъжнялосткоронавирусфинансов ливъридж

Последни новини Хотелиери в Гърция искат туристически коридор през БългарияХотелиери в Гърция искат туристически коридор през БългарияUV-C апарат за дезинфекция бе дарен на „Пирогов“ от българска компания производителUV-C апарат за дезинфекция бе дарен на „Пирогов“ от българска компания производителИндустриалното производство в България се свива с 6,9% през мартИндустриалното производство в България се свива с 6,9% през мартграфикаСиндиците на КТБ получиха 125 млн. евро от БТКСиндиците на КТБ получиха 125 млн. евро от БТК1Ще поведе ли IT индустрията възстановяването на икономиката?Ще поведе ли IT индустрията възстановяването на икономиката?3АЦБ: Цените на жилищата във Великобритания ще намалеят с 16%АЦБ: Цените на жилищата във Великобритания ще намалеят с 16%Графика на деня: Германия остава икономическият двигател на ЕСГрафика на деня: Германия остава икономическият двигател на ЕСграфикаПрогнозата на Nintendo срина акциите ѝ въпреки добрия отчетПрогнозата на Nintendo срина акциите ѝ въпреки добрия отчетЗадлъжнялостта създава сложна ситуацияЗадлъжнялостта създава сложна ситуациявидео Още по тематаКапитализмът не е виновен, той е нашият изход от кризатаКапитализмът не е виновен, той е нашият изход от кризата14Гърция се готви за един по-различен летен сезонГърция се готви за един по-различен летен сезонНаематели и собственици на имоти в САЩ са в окото на кризатаНаематели и собственици на имоти в САЩ са в окото на кризатаИдва ли нова ера на строги икономии в САЩ?Идва ли нова ера на строги икономии в САЩ?21Фед насърчи моралния риск в голям мащабФед насърчи моралния риск в голям мащаб12Издръжката на БНБ за 2019 г. е близо 100 млн. лева - 88% от годишния бюджетИзточник: investor.bg