Кризите, причинени от пандемията COVID-19, а след това и войната

...
Кризите, причинени от пандемията COVID-19, а след това и войната
Коментари Харесай

Георги Събев: Със засилено сътрудничество на Балканите можем да преодолеем натиска на COVID-19 и влиянието на войната в Украйна върху агросектора

„ Кризите, породени от пандемията COVID-19, а по-късно и войната в Украйна, оказаха голям напън върху земеделието в Европа. Държавите на Балканите би трябвало да си сътрудничат по-тясно, с цел да понижат резултата от тези рецесии върху своите селскостопански браншове ”. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща на районната платформа Процес на съдействие в Югоизточна Европа. Събитието се състоя тази седмица в Подгорица, Черна гора.

По време на срещата бяха разисквани тематиките за обезпечаването на сигурността на храните и отбраната на потребителите, продоволствената сигурност, работната мощ в земеделието, обезлюдяването на селските региони намаляването на загубата и разхищението на храни.

В подтекста на продоволствената сигурност Георги Събев подчертава върху потребността от по-тясно съдействие сред страните в района, с цел да отговорят на натиска от вноса, който изпитват българските и европейските земеделци.

„ България е солидарна с Украйна в тази тежка обстановка, само че цената, която заплащат европейските производители, става несъразмерна. Увеличеният импорт при слънчогледа е в невиждани размери - над 30 пъти единствено за година. Силен напън усещат и производителите на орехи, мед и други артикули ”, съобщи българският аграрни заместник-министър. Той напомни, че България и други страни членки желаеха от Европейската комисия да бъде увеличено подпомагането за агросектора от земеделския спешен запас, на фона на поскъпналите индустриални запаси и несигурността на селскостопанските пазари.

„ Трябва да предприемем смели стъпки на районно равнище, да засилим съдействието в границите на Балканите, с цел да дадем повече благоприятни условия за локалните бизнеси “, разяснява Георги Събев.

По време на полемиката за работната мощ той уточни, че България е страна с по-висок дял на младите аграрни производители по отношение на междинното за Европа, само че, за жалост, остават съществени проблемите със задържането им в бранша. Основни провокации в тази посока са ниското равнище на приходите в земеделието, ниската степен на машинизация, неналичието на услуги в селските региони, рестриктивните мерки в достъпа до земя и кредитиране.

Георги Събев показа активността на работната група на агроминистерството, отдадена на работната мощ в селското стопанство, в която вземат участие представители на бизнеса, синдикати, работодателски организации и Министерството на образованието. Участниците в извършените срещи са показали, че една част от приключилите профилирано земеделско обучение не остават в бранша, а това са пропуснати изгоди за бизнеса. „ Има доста принадлежности, с които секторът може да бъде подкрепят, само че тези ограничения изискват повече резултатност за реализиране на устойчиви резултати “, сподели в тази връзка аграрният заместник-министър.

Той срещна сътрудниците си и с българската Рамкова стратегия за локалните обичайни и районни обичайни артикули като инструмент за развиване на локалната стопанска система и тласък за социално-икономически напредък в българските райони, общини и села.

Заместник-министър Събев осведоми участниците в конференцията за признатата през 2021 година Национална стратегия за попречване и понижаване на загубата на храни. Той разяснява, че програмата е ориентирана към класифициране и разбор на информацията за казуса, поддръжка на участниците в обособените стадии на хранителната верига за предприемане на ефикасни ограничения за попречване и понижаване на загубите на храни, смяна в държанието и отношението на потребителите. Програмата планува още използване на ограничения за попречване на загубите и разхищението на всички стадии от хранителната верига и възстановяване на преразпределянето на остатъка от годни храни, който да бъде насочван за консумация от нуждаещи се лица.

Като образец за ефикасна и добра процедура, заместник-министърът посочи работата на Българската хранителна банка, която преразпределя на нуждаещи се дарена от хранителната промишленост непотребна, само че годна храна, с което се предотвратява изхвърляне и заличаване.

„ Сътрудничеството в световен мащаб е от първостепенно значение и единствено посредством него могат да се реализират сполучливи взаимни действия и начинания “, съобщи в умозаключение заместник-министър Георги Събев.

В срещата, извършена в Черна гора, участваха представители на министерства от Черна гора, България, Румъния, Хърватия, Турция, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР