Кризисният щаб във Видин обяви бедствено положение в общината заради

...
Кризисният щаб във Видин обяви бедствено положение в общината заради
Коментари Харесай

Видин обяви бедствено положение, сняг в Северна България

Кризисният щаб във Видин разгласи бедствено състояние в общината поради снега и усложнена пътна конюнктура.

Помпената станция, която зарежда с питейна вода града и околни обитаеми места, е на спешно зареждане. Така има заплаха Видин и районът да останат без вода, оповестява NOVA.

Какво време ни чака

Циклони се редуват, снегът отслабва за малко, произшествия на пътя

„ Към момента ситуацията е овладяно. Сутринта към 9.00 часа имахме откъснати 13 обитаеми места. Сега към този момент има достъп до тях, включихме и спомагателна техника”, изясни кметът на Община Видин Огнян Ценков.

Предупреждение от втора степен за продължаващи снеговалежи и вятър е в действие през днешния ден за девет области в Северна България.

Вятърът основава и спомагателни условия за навявания. От Пътната организация от време на време лимитират придвижването на камиони по главните пътни посоки, с цел да съумеят машините да почистят.

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков увери, че главната цел са здравето и животът на хората, както и да няма бедстващи. „ Затова сме подготвени да затворим и цели сектори особено в Североизточна България, в случай че се наложи и имаме тежки снегонавявания, каквато е и прогнозата за идващите няколко часа”, посочи той.

„ Засега ситуацията е естествена, само че при зимни условия. Винаги сме казвали, че когато има сняг, приказваме за напредване при зимни условия. Наистина ситуацията при зимни условия не е при естествени такива - хлъзгав път, било то измит, само че сигурно е преовлажнен, вечер се образува така наречен „ мрачен лед”. Колкото и материали да насипваме, всички пътища се обработват с материали, само че просто водачите би трябвало да бъдат съсредоточени и с нараснало внимание”, предизвести районният министър.

Нанков съобщи, че откакто приключат преваляванията ще се пристъпи към работа по запълване на дупки. „ Нека да приключат преваляванията, да изсъхне и асфалтът. Много бързо ще се пристъпи към работа, организацията е основана, само че световната ни цел и политика е след няколко години да не приказваме за дупки”, сподели той.

Обстановката в Русенско също е усложнена поради изобилния снеговалеж, само че пътищата са проходими при зимни условия. Няма обитаеми места без ток и вода, заяви регионалният шеф на Русе Галин Григоров.

Директорът на общинската дирекция „ Обществен ред и сигурност” в Русе Спасимир Димитров съобщи, че в общината работят 50 снегопочистващи машини. Общественият превоз в града се движи с дребни закъснения.

Григоров изясни, че реките на територията на района са пълноводни, само че няма заплаха от преливане. Над сериозната точка е равнището на река Русенски Лом край Красен. Риск за популацията обаче няма.

Язовир „ Баниска”, чийто размер е напълнен под 70 %, се изпуска следено, с цел да може да поеме ново количество вода при възможни значителни превалявания и бързо снеготопене.

От изпълнителната организация „ Проучване и поддържане на р. Дунав” оповестиха, че равнището на реката при Русе през днешния ден е 692 см. Прогнозата за идващите два дни е то да се повиши още и да доближи 712 сантиметра. Опасност от преливане няма.

Подробна прогноза за времето вижте в Sinoptik.bg

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР