Кризисният щаб във Видин обяви бедствено положение в общината заради

Кризисният щаб във Видин обяви бедствено положение в общината заради ...

Видин обяви бедствено положение, сняг в Северна България.


Кризисният щаб във Видин обяви бедствено положение в общината заради снега и усложнена пътна обстановка.

Помпената станция, която захранва с питейна вода града и околни населени места, е на аварийно захранване. Така има опасност Видин и регионът да останат без вода, съобщава NOVA.

Какво време ни очаква 

Циклони се редуват, снегът отслабва за кратко, инциденти на пътя

„Към момента положението е овладяно. Сутринта към 9.00 часа имахме откъснати 13 населени места. Сега вече има достъп до тях, включихме и допълнителна техника”, обясни кметът на Община Видин Огнян Ценков.

Предупреждение от втора степен за продължаващи снеговалежи и вятър е в сила днес за девет области в Северна България.

Вятърът създава и допълнителни условия за навявания. От Пътната агенция периодично ограничават движението на камиони по основните пътни направления, за да успеят машините да почистят.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков увери, че основната цел са здравето и животът на хората, както и да няма бедстващи. „Затова сме готови да затворим и цели участъци специално в Североизточна България, ако се наложи и имаме тежки снегонавявания, каквато е и прогнозата за следващите няколко часа”, уточни той.

„Засега обстановката е нормална, но при зимни условия. Винаги сме казвали, че когато има сняг, говорим за придвижване при зимни условия. Наистина обстановката при зимни условия не е при нормални такива - хлъзгав път, било то почистен, но със сигурност е преовлажнен, вечер се образува т.нар. „тъмен лед”. Колкото и материали да насипваме, всички пътища се обработват с материали, но просто шофьорите трябва да бъдат концентрирани и с повишено внимание”, предупреди регионалният министър.

Нанков заяви, че след като приключат валежите ще се пристъпи към работа по запълване на дупки. „Нека да приключат валежите, да изсъхне и асфалтът. Много бързо ще се пристъпи към работа, организацията е създадена, но глобалната ни цел и политика е след няколко години да не говорим за дупки”, каза той.

Обстановката в Русенско също е усложнена заради обилния снеговалеж, но пътищата са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода, съобщи областният управител на Русе Галин Григоров.

Директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност” в Русе Спасимир Димитров заяви, че в общината работят 50 снегопочистващи машини. Общественият транспорт в града се движи с малки закъснения.

Григоров обясни, че реките на територията на региона са пълноводни, но няма опасност от преливане. Над критичната точка е нивото на река Русенски Лом край Красен. Риск за населението обаче няма.

Язовир „Баниска”, чийто обем е запълнен под 70 процента, се изпуска контролирано, за да може да поеме ново количество вода при евентуални обилни валежи и бързо снеготопене.

От изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав” съобщиха, че нивото на реката при Русе днес е 692 см. Прогнозата за следващите два дни е то да се покачи още и да достигне 712 сантиметра. Опасност от преливане няма.

Подробна прогноза за времето вижте в Sinoptik.bg

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Източник: vesti.bg