Кризисният щаб по енергетиката проведе първото си заседание днес. Щабът

...
Кризисният щаб по енергетиката проведе първото си заседание днес. Щабът
Коментари Харесай

Велев, АИКБ: Трябва да се подновят доставките по договора с Газпром

Кризисният щаб по енергетиката организира първото си съвещание през днешния ден. Щабът се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него вземат участие представители на държавната организация " Национална сигурност ", на енергийния регулатор, на работодателите и синдикатите, както и министърът на енергетиката.

Христо Алексиев, вицепремиер по икономическите политики, стартира конференцията. Той регистрира, че проблемите, насъбрани в бранша, са доста. Алексиев осведоми, че първата задача, с която са се заели от щаба, е интерконекторът с Гърция.

" Мобилизирана е цялата страна. Изгубено е много време, през което нищо не е правено действително. Второто нещо беше стабилизирането на " Булгаргаз ". Оттук натам би трябвало да работим по задачата да осигурим нужните количества газ за популацията и бизнеса на търпими цени ", уточни Алексиев.

Той напомни, че за септември имало контрактувани количества газ, само че такива няма за идващите месеци.

" От октомври бизнесът тряба да има независимост да възнамерява и да бъде конкурентно кадърен ", регистрира той.

Енергийният министър Росен Христов даде ретроспекция на това какво са заварили на 3 август.

" Количества газ бяха обезпечени отчасти за септември и незадоволително за октомври. Това ни принуди да работим в супер незабавен порядък. " Булгаргаз " беше оставен в извънредно тежко положение, с голяма дупка в ликвидността. Дружеството не можеше да се разплаща за доставките за газ даже и когато намерим подобен. Интерконекторът е сериозен за доставките на газ, бил е оставен без контрол. Акумулирани са редица проблеми както със строителството, по този начин и с документите. Почти никакъв надзор не е бил реализиран. Там заварихме цялостен безпорядък и управление, което не съдействаше по никакъв метод за решаването на казуса ", сподели Христов.



Васил Велев от АИКБ сподели, че днешната цена на природния газ, при опит да бъде трансферирана, пазарът отхвърли да я одобри. " Ние не можем да работим на тези равнища ", регистрира той.

" В Сърбия е 90 лева, в Турция - 110 лева, скоба към парното в София, неговите 40% в плюс са избрани по отношение на 120 лева за мегаватчас. Цената за август е 300 лева за мегаватчас. Смятаме, че 200 лева е позволена цена, а над 250 лева, ще би трябвало да се търсят способи за компенсиране. Смятаме, е че за мегаватчас от 200 лева, е достижима “, сподели още Събев.

Той прикани и да се възобновят доставките по контракта с " Газпром ". И изясни, че и в този момент, при последните търгове, цената на " Газпром " била пет-шест пъти по-ниска от текушата спот цена. " Ние нямаме опция, разликата се мери в стотици милиони левове месечно “, акцентира Велев.

Велев заяви още, че през днешния ден са били разисквани и цените на електрическата сила, а бизнесът ще се опълчи съществено, в случай че страната анулира дотацията, която той получава за тока над 250 лева

Христо Алексиев съобщи още, че ще бъде предоговорена клаузата за бизнеса с " Булгаргаз " " Вземи или заплати ", която също бъркала съществено в джоба му.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР