Кризисна среща в Брюксел на министрите на външните работи на

...
Кризисна среща в Брюксел на министрите на външните работи на
Коментари Харесай

Министрите на ЕС се събират на пожар в Брюксел заради Иран

Кризисна среща в Брюксел на министрите на външните работи на Европейски Съюз. Основната тематика е ориста нуклеарното съглашение с Иран. Очаква се още съветът на първите дипломати да се опита да излезе с обща позиция по отношение на газовите сондажи на Турция в кипърски води.

Европейският съюз обезверено търси метод да приключи ескалацията на напрежението сред Съединени американски щати и Иран и да резервира живо нуклеарното съглашение - след отдръпването на Вашингтон предходната година и стъпките на Техеран към възобновяване на обогатяването на уран.

"Европейците би трябвало да останем единни по въпроса, да демонстрираме воля да върнем Иран на масата за договаряния. Техеран реагира погрешно на неправилното евакуиране на Съединени американски щати от съглашението ", показва Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция.

"Още най-малко година му остава на Иран, с цел да създаде нуклеарно оръжие. Но опцията да спасим съглашението става все по-малка ", разяснява Джереми Хънт, министър на външните работи на Англия.

Все отново, това е най-хубавият път Близкият изток да остане свободен от нуклеарни оръжия, гласи европейската позиция. Освен това, Иран не може да желае от Европа да направи повече за избавяне на съглашението, в случай че самичък го нарушава.

Още една водеща тематика има съвещанието в Брюксел, което съответствува с третата годишнина от опита за прелом в Турция.

"Солидарността ни с турския народ е отвън подозрение. Но през днешния ден би трябвало да решим по какъв начин да реагираме във връзка с сондажите в кипърски води ", съобщи Федерика Могерини, висш представител по външната политика на Европейски Съюз.

Дали и какви наказания да бъдат наложени на Турция в символ за взаимност с Кипър - това е вторият въпрос, на който външните министри би трябвало да дадат отговор през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР