Кризата във Венецуела оголи хаоса във външната политика на ЕСВенецуела

...
Кризата във Венецуела оголи хаоса във външната политика на ЕСВенецуела
Коментари Харесай

Кризата във Венецуела оголи хаоса във външната политика на ЕС

Кризата във Венецуела оголи хаоса във външната политика на Европейски Съюз
Венецуела е страната в безпорядък, само че Европейски Съюз и неговите членове не съумяха да подредят посланията си във връзка с протичащото се.

Много страни от Европейски Съюз, в това число огромните сили на блока като Франция, Германия и Англия, публично признаха Хуан Гуайдо в понеделник като краткотраен президент на Венецуела, откакто президентът Николас Мадуро подцени настояването за оповестяване на нови избори. Но други страни от Европейски Съюз, в това число Белгия, Финландия и Швеция, не признаха Гуайдо, ръководителя на Народното събрание, и излязоха единствено със известия за поддръжка за него.

А Италия блокира взаимното изказване на Европейски Съюз - оставяйки висшия представител по външните работи Федерика Могерини да не е напълно с вдързан език, само че беше принудена да излезе с изненадващо комплицирано изказване. Тя стартира с много неубедително обявление: "Има обща позиция на Европейския съюз във връзка с Венецуела и ние го изразихме доста ясно и дружно, всичките 28."

Почти, само че не напълно. На моменти Могерини, която е италианка,, очевидно си опонира.

"Европейският съюз и неговите държави-членки в никакъв случай не са признавали за законни президентските избори, извършени предходната година," сподели тя в отговор на въпрос за Венецуела на конференция с водачите на Арабската лига. "Ние не присъствахме, никой от нас, на встъпването в служба на Мадуро на 10 януари и признаваме за законна институция на страната Народното събрание и признаваме ролята на неговия ръководител. Това е ясно. Това е обща позиция. "

Но по-късно тя изясни, че не е работа на Европейски Съюз да признава страни или техните институции.

"Що се отнася до признаването или на страни, или на институции... не е в компетенциите на Европейския съюз да признава нито страни, нито институции в държавите", сподели тя. "Ние имаме консолидирана позиция по въпроса. Тя е в компетенциите и в прерогативите на държавите-членки, тъй че в тези часове виждате, че държавите-членки, които употребяват тези национални преимущества и афишират признанието си за институционалната роля на президента Това е измежду националните пълномощия, а не измежду прерогативите на Европейския съюз.

Венецуела не беше единствената проблематична точка за външната политика на Европейски Съюз, която от дълго дълго време се мъчи поради нуждата от единогласие при издаването на изказвания и решения.

В понеделник изказване за разпадането на Договора за ракетите със междинен и по-малък обхват на деяние (INF) бе блокирано от страни, които не членуват в НАТО, в това число от Кипър, тъй като явно беше прекомерно твърдо за Русия. Освен това Унгария и Полша блокираха препоръчаните изводи за идната среща на върха сред Европейски Съюз и Арабската лига заради спор за наредба по отношение на миграцията.

Но безпорядъкът към Венецуела беше най-фрапантен. И това разреши на Русия, хладнокръвен съдружник на Мадуро, да упреква Брюксел и европейските столици за обърканите им известия и да сложи под въпрос претекстовете на Европейски Съюз да служи като интернационална "контактна група", ориентирана към разрешаване на рецесията.
 Хуан Гуайдо Хуан Гуайдо / БГНЕС
"Всички начинания за ходатайство би трябвало да бъдат безпристрастни и бъдещият им формат би трябвало да бъде балансиран", съобщи съветският външен министър Сергей Лавров в Москва. "Убедени сме, че единствената му цел би трябвало да бъде основаването на условия, които ще подбуден венецуелските партии да се спогодят. Ако самодейностите за ходатайство в началото са предопределени да предотвратят сходни диалози, форматът на медиацията надали ще бъде потребен и добре пристигнал."

Лавров продължи: "Имам поради въпроса, който бихме желали да проучваме по време на контактите си с Европейски Съюз. По-специално, става въпрос за самодейността за основаване на контактна група за ходатайство, паралелно с която някои страни от Европейски Съюз, в това число авторитетни, излязоха с ултиматум към венецуелското държавно управление. Искаме да разберем колкото се може по-скоро кой приказва и защо. ”

В изявлението си Могерини акцентира позицията, по която всички страни от Европейски Съюз са съгласни: че би трябвало да има "демократично и спокойно решение на рецесията във Венецуела". Европейски Съюз прикани за нови избори, само че единствено някои страни от Европейски Съюз са склонни да наложат неделя като краен период за Мадуро да направи това. Във всеки случай той подцени този период.

Това накара няколко сили в Европейски Съюз да излязат със мощни изказвания, осъждащи Мадуро и признавайки Гуайдо.

"Обединеното кралство в този момент признава Хуан Гуайдо за парламентарен краткотраен президент на Венецуела, до момента в който се проведат надеждни президентски избори", се споделя в изказване на английския външен министър Джереми Хънт.

„ Хората на Венецуела са потърпевши задоволително. Време е за ново начало, със свободни и почтени избори в сходство с интернационалните демократични стандарти. Потискането от страна на противозаконния, клептократичен режим Мадуро би трябвало да завърши. ”

Германският канцлер Ангела Меркел разгласи признаването на Гуайдо от личната си страна по време на визитата си в Токио. По-късно нейният външен министър Хайко Маас разгласи филантропична помощ.

"Оставаме загрижени за хората във Венецуела, които страдат вследствие на тежък недостиг", сподели Маас. "Германия ще обезпечи финансиране от 5 млн. евро за филантропична помощ във Венецуела незабавно щом политическите условия в страната разрешат това."

Добавяйки към непоследователността, излизаща от Брюксел, Европейският парламент предходната седмица призна Гуайдо с приемането на резолюция с 439 “за “, 104 “против “ и 88 гласа "въздържал се", която изрази "пълна поддръжка на Народното събрание, единственото законно демократично тяло на Венецуела, чиито пълномощия би трябвало да бъдат възобновени и уважавани, в това число правата и сигурността на неговите членове. "

Представители на Европейски Съюз обявиха, че се обмислят спомагателни стопански наказания, само че те са загрижени да се подсигурява, че активите на страната не са ограбени на фона на хаоса.

За задграничните политици в Брюксел в понеделник имаше лъч светлина: страните от Европейски Съюз най-сетне се съгласиха на взаимни изводи по отношение на Иран, които бяха арестувани от вътрешни разногласия, в това число яростта на Испания от това, че е изключена от дипломатическите договаряния за Иран и Йемен.

Но битката за приемане на взаимни изказвания за Венецуела, Договора за INF и Арабската лига евентуално ще възобновят апелите Европейски Съюз да употребява договорна наредба, позволяваща някои външнополитически решения да се вземат с квалифицирано болшинство, без единогласие на всички страни-членки.,

Могерини сподели, че Европейски Съюз към момента работи като един. "Съществува обща европейска рамка, в границите на която дружно действаме както във връзка с натиска, по този начин и във връзка с диалога", сподели тя. /БГНЕС

-----------------------------------------

Давид Херсценхорн, „ Политико “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР