Кризата във Венецуела е във фокуса на извънредна среща на

...
Кризата във Венецуела е във фокуса на извънредна среща на
Коментари Харесай

Извънредна среща: Страните от региона търсят решение за кризата във Венецуела

Кризата във Венецуела е във фокуса на изключителна среща на първите дипломати на 12 страни от района. В нея вземат участие и американският вицепрезидент Майк Пенс, както и самообявилият се за краткотраен президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Групата от Лима, основана преди две години, се събра в столицата на Колумбия - Богота.

Американският вицепрезидент Майк Пенс дойде в Богота, за срещата на групата от Лима. Той разгласи, че Съединени американски щати ще стоят зад Гуайдо, до момента в който свободата не се върне във Венецуела.

Насилието по време на опитите да се доставят помощи на стопански опустошената Венецуела през миналите дни втвърдиха решимостта на Съединените щати да поддържат опозиционния водач Хуан Гуайдо, разгласи вицепрезидентът.

Срещата се организира след два дни на кървави конфликти в гранични региони на Венецуела с Колумбия и Бразилия. Над 300 души бяха ранени, а минимум трима души починаха.

Венецуелската войска, вярна на президента Мадуро, извърши заповедта да не допусне филантропична помощ да влезе в страната от Колумбия. Демонстранти бяха разпръснати със сълзотворен газ, камиони с помощи бяха опожарени.

Същевременно стотици венецуелски военни дезертираха в Колумбия.

Позициите на страните от района са известни. Преди срещата Бразилия прикани интернационалната общественост да се причисли към напъните за освобождението на Венецуела. С идването на президента Жаир Болсонаро на власт, страната внезапно спря поддръжката си за Мадуро.

В Колумбия са над половината от общо над 3,4 милиона венецуелци, потърсили избавление от глада и рецесията зад граница, а колумбийският президент е твърдо на страната на Гуайдо.

Същевременно Куба пази Мадуро, а президентът Канел разгласи, че Венецуела е жертва на империалистически опити на Съединените щати да възстановят неолиберализма в Латинска Америка.
 Сблъсъци на границата сред Колумбия и Венецуела Сблъсъци на границата сред Колумбия и Венецуела
Границата сред Колумбия и Венецуела e затворена до сряда. През последните часове при протести са ранени над 100 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР