Кризата в Турция може да повлияе негативно и върху българските

...
Кризата в Турция може да повлияе негативно и върху българските
Коментари Харесай

Кризата в Турция можело да повлияе негативно и върху български фирми

Кризата в Турция може да повлияе отрицателно и върху българските компании, които изнасят артикули към южната ни съседка, предизвестяват анализаторите от Кофас. Според предварителните данни на Националния статистически институт за първото полугодие – 22% от износа на България за страни отвън Европейския съюз е точно към Турция.

Заради срутва на турската лира и общата икономическа неустановеност в страната част от локалните компании евентуално ще пренасочат паричните си потоци, предизвестяват анализаторите. Това значи, че може да се стигне до закъснение на заплащания към търговски сътрудници, в това число и български компании. Възможно е също по този начин да се стигне до понижаване на поръчките от страна на турските компании.

Анализаторите напомнят, че турската лира за малко време загуби 34% от цената си по отношение на американския $, стигайки до рекордно ниското равнище – 5,09 за 1 $. Истанбулската борса означи спад с повече от 2,5 на 100.

Потребителските и индустриалните цени в Турция порастват с доста висока скорост, което може да докара и до рекордни равнища на инфлацията. Съчетано с общото закъснение на турската стопанска система, това може да докара до голям брой проблеми за локалните компании – надлежно и за непознатите им сътрудници, допълват специалистите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР