Кризата в Нагорни Карабах разкрива влошените отношения на Армения с Русия

...
Кризата в Нагорни Карабах дойде на фона на рязко влошаване
Коментари Харесай

Кризата в Нагорни Карабах дойде на фона на рязко влошаване на отношенията между историческите съюзници Армения и Русия и беше подсилена от понякога подпалващи коментари от видни личности в Москва.

Арменският премиер Никол Пашинян и други официални лица в Ереван обвиниха Русия, че не е изпълнила ангажиментите си за сигурност към Армения, след като азербайджанските сили започнаха това, което нарекоха „антитерористични“ операции срещу етническата арменска общност в Нагорни Карабах, преди прекратяване на огъня беше договорено в сряда.

Пашинян разкритикува Русия, че не го е предупредила за военните планове на Азербайджан, като каза, че е „странно и объркващо“, че неговото правителство не е получило „никаква информация от нашите партньори на руски за тази операция“.

Армения от десетилетия се доверява на Русия да действа като неин единствен гарант за сигурността, но напоследък се разочарова от това, което вижда като неефективност на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах, които бяха разкрити във вторник. Но Русия на свой ред беше разгневена от опитите на Армения да изгради нови международни партньорства, последно чрез провеждане на съвместни военни учения със Съединените щати.

Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян обвини руските миротворци, че не са успели да защитят Нагорни Карабах от азербайджанската агресия, според държавната медия Арменпрес.

 Руският президент Владимир Путин се срещна с арменския премиер Никол Пашинян в Бишкек, Киргизстан, през декември 2022 г. Руският президент Владимир Путин се срещна с арменския премиер Никол Пашинян в Бишкек, Киргизстан, през декември 2022 г. Кремъл

Кремъл отхвърли критиките на Армения към руския мироопазващ контингент. „Подобни обвинения срещу нас са неоснователни“, каза говорителят Дмитрий Песков в сряда.

Връзките между Москва и Ереван се развалят от известно време, но през последните седмици се влошиха значително. По-рано този месец Армения изпрати хуманитарна помощ в Украйна за първи път, като съпругата на Пашинян Анна Акопян направи официално посещение в Киев.

„Ние не сме съюзник на Русия във войната с Украйна“, каза Пашинян в интервю за CNN Prima News през юни. „И нашето чувство от тази война, от този конфликт, е безпокойство, защото пряко засяга всичките ни взаимоотношения.“

Хор от критики

Руски коментатори и политици бяха силно критични към ръководството на Армения, понякога му се подиграваха за неспособността му да защити етническите арменци отвъд границата си – и очакваха руските миротворци да защитават Нагорни Карабах там, където Ереван не може.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев е сред най-гласовите критици. В публикация в Telegram той осмива Пашинян. „Той загуби война [препратка към конфликта от 2020 г. между Азербайджан и Армения], но по някакъв странен начин остана на мястото си. Тогава реши да прехвърли отговорността за бездарното си поражение върху Русия. Тогава той отхвърли част от територията на собствената си страна. Тогава той реши да флиртува с НАТО.

„Познайте каква съдба го очаква“, добави Медведев.

Известният руски военен блогър Рибар каза, че Армения твърде много разчита на Русия да осигури сигурността на Нагорни Карабах. „Очакват се действия от руските миротворци – които са последователно дискредитирани от про-Пашинян националисти“, коментира Рибар.

Русия претендира да осигури сигурност на Армения чрез Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), военен съюз от постсъветски държави, който включва Армения, но изключва Азербайджан.

 Повредена жилищна сграда в Степанакерт, регионалната столица, след като Азербайджан започна удари по Нагорни Карабах на 19 септември 2023 г. Повредена жилищна сграда в Степанакерт, регионалната столица, след като Азербайджан започна удари срещу Нагорни Карабах на 19 септември 2023 г. Гегам Степанян/X/AP

Маргарита Симонян, главен редактор на държавната телевизия RT, написа в Twitter „Карабах. Трагично, безнадеждно и предвидимо. Арменските власти собственоръчно предадоха арменската светиня… Съдбата на Юда е незавидна.“

Симонян също написа в Telegram за протестите в Ереван. „Тълпата скандира „Никол е предател“. Те се събудиха. Арменецът, дошъл на власт с антируски лозунги – е предател по дефиниция. Предател на арменските интереси, а не на руските. Русия ще мине и без Армения. Армения без Русия – не“.

Пашинян дойде на власт през 2018 г. на фона на „Кадифената революция“ в Армения – изблик на гняв срещу продължаващата корупция и кумовостта в бившата съветска република.

Владимир Соловьов, един от най-известните водещи на руската телевизия, също критикува правителството на Пашинян.

„Изметта, която крещи нещо срещу Лавров или Путин – защо не искат да отидат и да умрат за Карабах, където винаги са живели арменци?… Не, те искат някой руснак Иван да отиде и да умре вместо тях“, каза Соловьов.

„Къде беше арменската армия? Те тренират с американци. Как ви помогнаха американците?“ попита той.

Независимият руски медиен проект Meduza заяви, че е получил насоки от Кремъл, разпространени във вторник до държавните медии, които препоръчват Армения и западните страни да бъдат обвинявани за изострянето на конфликта в Нагорни Карабах, а не Азербайджан.

Meduza каза, че според документа Кремъл също така подчертава, че „арменското ръководство признава суверенитета на Азербайджан над Карабах“, но че Пашинян е бил подтикнат към по-радикална позиция от западните си партньори, „които трябва напълно да споделят с него отговорността за последствията."

CNN не може да потвърди автентичността на документа, но насоките му изглежда са били внимателно следвани от множество коментатори.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР