Кризата в Българското национално радио (БНР) предизвикана от опита за

...
Кризата в Българското национално радио (БНР) предизвикана от опита за
Коментари Харесай

Сред журналистически свидетелства за натиск регулаторът ще обсъжда санкции за БНР

Кризата в Българското национално радио (БНР) провокирана от опита за събаряне на журналиста Силвия Великова от ефир и промяната на ресора й, последната от невиждано петчасово спиране на ефирното лъчение на стратегия " Хоризонт ", ще бъде обсъждана на следващия ден от Съвета за електронни медии.

Регулаторът би трябвало да вземе решение дали и какви наказания ще наложи на управлението на радиото. Седмица след началото на абсурда, в държавното радио все по-открито се приказва за оказван напън, а ден след излизането на резултатите от прокурорската инспекция за спрения ефир, стана известно, че главният проверяван за решението - техническият шеф на радиото, е отрекъл при първичните разпити да е бил основател на предлагането.

Над шефа на стратегия " Хоризонт " Ивайло Савов, който заемаше поста до предходната седмица, когато беше небрежно пенсиониран, е оказван

напън персонално от генералния шеф на БНР

 Даниела Късовска
© Архив Дневник

Даниела Късовска

Светослав Костов за премахване на Силвия Великова от сектор правосъдна власт и свалянето й от ефир. Това съобщи пред " Дневник " зам-главният редактор на стратегия " Хоризонт " в оставка Даниела Късовска, която дава отговор за репортерите и кореспондентите и продължава да координира работата им до приемането на оставката. В момента стратегия " Хоризонт " е без постоянно управление, защото с изключение на Късовска и другите зам.-главни редактори подадоха оставки в символ на митинг със протичащото се в националното радио.

Миналия четвъртък Силвия Великова, чийто репортерски сектор включва и процедурата за избор на основен прокурор, беше отстранена от ефир до момента в който приготвя предаването " Преди всички " за петък заран. Вместо предаване сигналът на стратегия " Хоризонт " беше изключен за близо 5 часа - от 6 до 10.42 ч. Проверката на прокуратурата, предоставена на зам.-главния прокурор и единствен претендент за основен Иван Гешев, излезе през вчерашния ден със умозаключение, че замлъкването на " Хоризонт " не е било породено от профилактика, каквото пояснение беше обещано по-рано от новоназначения шеф на програмата Николай Кръстев, който устоя на поста единствено ден и подаде оставка, поемайки отговорността за абсурда.
.
" Свидетел съм на натиска, оказван от страна на господин Костов в продължение на няколко дни върху шефа на " Хоризонт " Ивайло Савов, който беше пенсиониран, тъй като не извърши поръчката да смъкна Силвия Великова от ефир и да отнеме ресора й. Ние се притесняваме, че освен това управление на БНР

този напън може да продължи,

откакто към този момент го е имало, съобщи Даниела Късовска.

В изявление за уеб страницата offnews.bg тя в детайли разказва по какъв начин е реализиран натискът над шефа на Програмата. Кабинетът на шефа на " Хоризонт " и на зам-главния редактор е на процедура едно и също помещение, разграничено със стъклена стена и всички диалози и срещи на единия са притежание и на другия.

 Ивайло Савов
© Надежда Чипева

Ивайло Савов

Пенсионираният шеф на " Хоризонт " Ивайло Савов удостовери изнесеното от Даниела Късовска. Той разяснява, че митингът на публицистите от " Хоризонт " към този момент не е в отбрана на Силвия Великова, а

в отбрана на правото на всеки публицист да споделя истината

и да не бъде в един комфортен миг свален от ефир за това. Утре Савов ще бъде интервюиран в предаването " 12 плюс 3 " на " Хоризонт ".

По-рано денем в изявление за Дарик радио новинарят от " Хоризонт " Явор Стаматов съобщи: " Твърдо съм уверен, че е оказван напън за събаряне на Силвия Великова от ефир ". Колегата му от радиото Станислава Пирчева пък отхвърли изказванията на подалия оставка и.д. началник на програмата Николай Кръстев, че Великова не е сваляна от ефир и ресорът не е сменян, като уточни, че има подписана от ръководителя заповед, с която предаването " Преди всички " на 13 септември е предоставено на различен водещ, а на събитие в правосъдния сектор е изпратен различен кореспондент.

За изясняване на обстановката

редколегията на " Хоризонт " изиска среща със Съвет за електронни медии ,

която е планувана за на следващия ден по обед. За " Дневник " Даниела Късовска разяснява, че чака членовете на медийния регулатор да изслушат всички причини и " да погледнат съществено на обстоятелствата ". Редколегията е орган, в който влизат представители на другите редакции в БНР и който се произнася по въпроси, свързани с работата на екипа, без значение от управлението на медиата.

Веднага след срещата с редколегията, Съвет за електронни медии ще организира съвещание, което ще бъде решаващо или най-малко показващо посоката, в която ще бъде решена ориста на генералния шеф. От регулатора към този момент обясниха, че прекъсването на ефира на БНР за 5 часа съставлява нарушаване на лицензията на радиото, съгласно която то би трябвало да излъчва стратегия 24 часа в денонощието. На чуването на генералния шеф в понеделник се разбра също, че не е било изпълнено условието регулаторът да бъде авансово известен за идното спиране на сигнала.

Редколегията чака надзорниците да се произнесат и по проблема със Силвия Великова. Изострените връзки в БНР проличаха в изявлението, което Светослав Костов даде за " Хоризонт " във вторник - малко откакто излезе мнението на прокуратурата, съгласно което отговорността за спрения ефир е на техническия шеф. По време на диалога водещата Даниела Якова репликира отговорите на шефа на неведнъж заложените въпроси, с думите, че не му има вяра.

Паралелно с протестиращите против натиска публицисти се появиха по традиция техни съперници в лицето на синдикални представители в БНР, които

декларират поддръжка за генералния шеф

на БНР. В писмо до Съвет за електронни медии няколко чиновници на БНР и представители на синдикатите КНСБ и " Подкрепа " пишат, че поддържат новоизбраното ръководсто и генералния шеф Светослав Костов. В него се споделя, че Светослав Костов е публицист с отлична известност и се употребява с почитание от работещите в БНР. До сряда следобяд подписката се състоеше от пет имена, синдикални деятели .

Потърсена от " Дневник " София Владимирова, ръководител на Съвет за електронни медии, разяснява сдържано, че я безпокоят разнопосочните сигнали, които идват от БНР, визирайки както изказванията за натиска от страна на генералния шеф, по този начин и подписката в негова поддръжка. Тя отхвърли да предвижда какво решение се обрисува да натежи в Съвет за електронни медии.

Според Даниела Късовска в подписката за поддръжка на генералния шеф вземат участие хора отвън " Хоризонт " и поддръжката им не е представителна, нито за проблемите, зародили в Програмата след невижданото изключване на сигнала в петък.

Междувременно интернационалният отдел на Асоциацията на европейските публицисти -

АЕЖ, отнесе проблема с радиото до Съвета на Европа

Организацията подаде сигнал за прекъсването на " Хоризонт " до Платформата за бързо реагиране при нарушавания на свободата на словото на Съвета на Европа. Партньори на платформата са всички огромни организации, защитаващи свободните медии в Европа, а от Съвета на Европа имат уговорката да изискат пояснение от българските управляващи и да наблюдават за разрешаване на казуса, прецизират от асоциацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР