Кризата в България все по-голяма. Цените на храните и комуналните

...
Кризата в България все по-голяма. Цените на храните и комуналните
Коментари Харесай

Сръбският Блиц тръби: Страшна криза в България, мизерия е!

" Кризата в България все по-голяма. Цените на храните и комуналните услуги порастват, заплатите мизерни “. Това гласи заглавие на материал в сръбския вестник „ Блиц “, представен от едноименния български информативен портал.

В обявата са представени данни на Национален статистически институт /чрез уеб страницата SeeNews/ за инфлацията през месец май /3,5%, по-ниска от 3,7-те % през април/, за растеж на потребителските цени /с 0,1% на месечно равнище, при растеж от 0,5% през април/.

Пише още, че храната и безалкохолните питиета, за които отиват максимален дял от месечните доходи, през май са поскъпнали с 5,8% в съпоставяне със същия месец предходната година, цените за жилище, вода, ток, газ и други горива са нарастнали с 4,4%, а на превоза с 2,5%.

Сръбското издание показва също по този начин, че междинната заплата в България е най-ниската в Европейски Съюз /457 евро/, а на ходило по-нагоре е Румъния с 565 евро.

Как по този начин обаче сръбските „ специалисти “ незабавно се досетиха, че България живее в рецесия и от ден на ден затъва в нея, а никой у нас „ не смее “ да каже това? Или в прилежащата страна проработват остарели инстинкти за България, която постоянно би трябвало да е по-зле, а Сърбия постоянно е най-най-най, написа Днес бг.

По-рано стана ясно, че сме втори по растеж на заплатите в Европейски Съюз. Paзxoдитe зa тpyд в Бългapия нapacтвaт c 12,9 пpoцeнтa пpeз пъpвитe тpи мeceцa нa гoдинaтa, cпpямo cъщия пepиoд нa 2018 гoдинa. Зaплaтитe ce пoĸaчвaт c 12,7 пpoцeнтa, a дpyгитe paзxoди, ĸoитo вĸлючвaт ocигypoвĸитe - c 13,8 пpoцeнтa. Toвa e втopият нaй-бъpз тeмп нa pacтeж в Eвpoпeйcĸия cъюз. Това пoĸaзвaт дaннитe нa Eвpoпeйcĸaтa cтaтиcтичecĸa cлyжбa.

Също по този начин стана известно, че през май записаната безработица доближи най-ниското си ниво от основаването на Агенцията по заетостта. Отчетената стойност от 5.3%1 бележи стесняване на месечна и на годишна база надлежно с 0,3 и 0,8 процентни пункта. В края на май записаните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, като снижението по отношение на април е с 9 027 лица. Спрямо май 2018 година те са с 25 059 по-малко.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР