Кризата с върховенството на закона, която разтърси Европейския съюз през

...
Кризата с върховенството на закона, която разтърси Европейския съюз през
Коментари Харесай

"Айриш таймс": Олигархични групировки са превзели България, медиите са погълнати почти изцяло

" Кризата с върховенството на закона, която раздруса Европейския съюз през последните години, е фокусирала вниманието си върху „ отстъплението от демократичните правила ” в Унгария и Полша, където ръководещите партии се пробват да манипулират изборите, да задушат плуралистичните институции и да заглушат самостоятелните медии. Но тревожният модел на корист с власт в Европа не се лимитира единствено до Будапеща и Варшава . В България това лято се разпростра пълномащабна политическа рецесия дружно с тревожното повишаване на броя на инфектираните с COVID-19 ",  пише в собствен материал проф. Джон О`Бренън за „ Айриш таймс ”, предава БГНЕС.

В продължение на четири седмици доста българи излязоха на улицата, протестирайки  срещу държавното управление на премиера Бойко Борисов - водач на дясноцентристката партия ГЕРБ, който упрекват, че оглавява администрация, тясно обвързвана с незаконни групи.

Протестите бяха последвани от поредност изявления, които включваха фотоси на полуголия Бойко Борисов в спалнята му, а до него нощно шкафче, цялостно с банкноти от 500 евро, револвер и златни кюлчета.

Борисов не отхвърля, че той е лицето от фотосите  и че е снимана неговата спалня, само че твърди, че те са манипулирани и към тях са добавени парите и револверът. В изминал аудиозапис се чува, че заплашва да „ изгори “ член на Европейския парламент.

Харизматичният Борисов ръководи към този момент трети мандат като министър-председател. Той встъпи в служба през 2009 година, залагайки на мощна антикорупционна платформа и битка с проведената престъпност. След като пое властта, обаче, ГЕРБ издигна политическото връзкарство до неуместни равнища, а тази година се забърка в серия от кавги, отбелязва още изданието.

Ендемичната корупция и проведената престъпност разяждат България 30 години след края на комунистическото ръководство . Тя остава най-бедния член на Европейския съюз  с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в размер от 53 % от междинния за Европейски Съюз, макар огромните дотации, които Брюксел отпусна след присъединението към блока през 2007 година „ Трансперънси Интернешънъл ” класира България на 74-то място в света по корупция и на последно измежду 27-те страни от Европейски Съюз. Демографската злополука е съпроводена от стопански застой, защото през тези три десетилетия популацията е намаляло от девет милиона до по-малко от седем милиона.
Олигархично ръководство
Това е свят, в който мощните олигархични мрежи съумяха да „ завладяват страната “. От своя страна това оказа помощ за поддържане на модели на непотизъм и кражба на обществени запаси измежду елита, като в същото време осъди болшинството българи на нестабилно битие, характеризиращо се с ниски заплати и непрестанно възходящи цени. Държавата, вместо да се разправи с олигархията, се е настанила комфортно в пипалата ѝ.

Във всяко обикновено общество самостоятелните медии биха разнищили сходни „ сенчести сили ”. Но  в България медиите са погълнати съвсем напълно от олигархията.

Наскоро оповестеният показател за независимост на словото за 2020 година сложи България на 111-о място в света - след Етиопия, Либерия и Мали и почти на едно равнище с Нигерия.

Това е необикновена позиция за държава-членка на Европейски Съюз и демонстрира по какъв начин през последното десетилетие пипалата на олигархията обгръщат както публичните, по този начин и частните медии.

В България след 2007 година надали са извършени действителни промени

Една от основните фигури в тази рецесия е всеобщо недолюбваният медиен олигарх Делян Пеевски, прочут с прякора си „ Шиши ”.

Пеевски произлиза от семейство с положителни връзки, което има най-голямата в България медийна формация. През 2007 година е уволнен от поста си заместник-министър и е разследван за опит за изнудване. Неговото кратковременно назначение през 2013 година за " цар на сигурността " - началник на Държавната организация за национална сигурност (ДАНС), провокира политически разтърсвания, които продължиха с месеци.

По-голямата част от протестиращите не са членове на политически партии, нито са имали преди връзка с политиката. Те не са проведени по никакъв различен метод, с изключение на посредством обществени медийни мрежи, което в множеството случаи става повече или по-малко непринудено. Общото, което ги свързва, е, че не желаят повече престъпност и рекет, както и инертен непотизъм, с който се употребява избран кръг от привилегировани политици и предприемачи. Те упорстват да бъде прекъсната злоупотребата с власт от корумпирани политици, обслужващи своите „ бизнес “ клиенти. Те декларират, че желаят да живеят в „ естествена “ европейска страна.
Привилегирована мрежа
Европейският съюз обаче не се оправя добре с тази рецесия. След присъединението на България към Европейски Съюз през 2007 година тя беше подложена на специфичен режим, наименуван Механизъм за съдействие и инспекция. Идеята беше София да продължи да бъде подчинена на модела на „ конвенционалност “ на Европейски Съюз, който предхожда присъединението и който изисква България да продължи по пътя на промените. Механизмът обаче претърпя неуспех: действителни промени бяха направени едвам след 2007 година

Олигарсите и техните политически настойници от ден на ден са свързвани с измами, при които финансирането от Европейски Съюз е ориентирано към привилегирована мрежа от хора и фамилии. Впрочем, някои от тях намерено се хвалят със способността си да отклоняват милиони от европейските фондове в интерес на другари и поддръжници.

Една от главните фигури –  обект на протестното придвижване, е основният прокурор на България Иван Гешев.  Фактът, че продължава да заема този пост, е задоволително доказателство за протестиращите за случайния темперамент на върховенството на закона в България и за цялостния неуспех на процеса на промяна в Европейски Съюз.

За разлика от унгарския министър председател Виктор Орбан, Борисов е избрал напълно неконфронтационен модел на държание в границите на Европейски Съюз.  След като стана министър председател за първи път през 2009 година, за него стана приоритет да построи положителни връзки с Ангела Меркел. Неговата партия ГЕРБ, сходно на ХДС на Меркел, е член на дясноцентристката Европейска национална партия.

Навсякъде, където е допустимо, той се опита да показа България като потребна и градивна в Европейския съвет. В подмяна водачите на ЕНП избират да не обръщат внимание на свадите, които следваха един след различен държавното управление на Борисов.

Предоставената от ЕНП отбрана даде спомагателни благоприятни условия на обвързваните с ГЕРБ структури и ги направи недосегаеми. Развихрилото се безвластие в България е улеснено непосредствено от Брюксел и Берлин. Остава да забележим дали протестното придвижване ще успее да промени това.   

Проф. Джон О`Бренън, „ Айриш таймс ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР