Кризата с поисканата и отказана оставка на председателя на Националната

...
Кризата с поисканата и отказана оставка на председателя на Националната
Коментари Харесай

Шефът на здравната каса не знаел за източването й от чужбина

Кризата с поисканата и отказана оставка на ръководителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разкри нов проблем към източването на касата – от български лекари, работещи в задгранични клиники. Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев призна в понеделник, че не бил наясно със съществуването на тази скица, за която му съобщил министър председателят Бойко Борисов.

Здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката на Плочев поради самоволното му решение да упорства пред Народното събрание да актуализира бюджета на НЗОК в нарушаване на процедурата. Плочев обаче, обнадежден и от поддръжката на червени депутати, отхвърля да се отдръпна. Изпратеното до Народно събрание писмо той оправда с това, че не знаел какво подписва. това в допълнение усложнява обстановката в НЗОК, която още веднъж е мощно задлъжняла към здравните каси на страни в Европейски Съюз, лекуващи българи.

Конкретното нарушение на проф. Плочев е, че без да има единодушието на надзора на НЗОК, на здравния министър и на Министерски съвет, е изпратил писмо до Народното събрание за актуализиране бюджета на касата. Той повтори в понеделник пред бТВ, че не е направил нищо нелегално и няма да си подаде оставката.

Плочев обаче упрекна ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева в груба интервенция в работата му.

Български лекари източвали НЗОК от чужбина

Плочев заяви, че преди ден приказвал с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, няма проблем да се разплатят парите на непознатите фондове, само че първо трябвало да се спре източването на НЗОК от недобросъвестни български лекари, работещи в непознати клиники. Проблем, за който Плочев твърди, че научава от премиера, макар, че е бил обсъждан в негово наличие на съвещание на Надзорния съвет на НЗОК.

“Вчера приказвах с премиера. Човекът ми изясни общително. Много тъкмо и ясно сподели: Имаме проблем не да платим парите. Има проблем по какъв начин да спрат да се източват тези пари, тъй като има група недобросъвестни български лекари, които работят в Европа и викат с автобуси избрани хора, лекуват ги като незабавни и по-късно НЗОК заплаща тези пари “, описа Плочев. Заради това непознати лечебни заведения привличали български лекари и по този начин " хем ни взимали парите, хем ни взимали фрагментите ".

" Ако това ми го беше споделил Ананиев, аз нямаше да напиша писмото ", съобщи Плочев.

Борисов споделил на Плочев, че нищо не схваща от политика

По думите му Борисов не му е желал оставката, само че го е упрекнал, че не се прави по този начин и " нищо не схваща от политика ". Плочев от своя страна го уверил, че не желае да клати държавното управление или да навреди на някого, а да реши един проблем.

Той се оплака, че за четири месеца се е срещнал със здравния министър Кирил Ананиев единствено един път и то, с цел да му изиска оставката: " Това работа сред министър и началник на каса ли е? Как да приказвам с него, като не ме вика ".

Плочев упрекна зам.-министър Начева в груба интервенция в работата му

Същевременно шефът на НЗОК упрекна ръководителя на надзорния й съвет - зам.-здравния министър Жени Начева, че жестоко се намесвала в работата му: " Начева жестоко се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми сподели: Уволняваш си основния секретар и назначаваш този човек. Аз онемях ".

Той добави, че Начева своеволно викала хора в кабинета си, " взимала числа ", разнообразни планове се правели Министерството на здравеопазването, а не в здравната каса.

Не съм дирекция в Министерство на здравеопазването, а самостоятелна институция

" Като член на надзора има право да надзирава активността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм самостоятелна институция ", съобщи Плочев.

" Само Народното събрание може да ми влияе и да ме махне ", сподели още Плочев, който в сряда ще бъде изслушван за казуса с задълженията към непознатите здравноосигурителни фондове в парламентарната здравна комисия.

Заплахите към Плочев били от човек с искания, че ръководи страната

В студиото на бТВ Плочев се яви със " своя добър другар " - депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков, който посочи, че участва в персонално качество, а не като народен представител от опозицията. Той заплаши, че в случай че се стигне до разискването на оставката на шефа на НЗОК в Народното събрание, ще назове името на високопоставения политик, който си е разрешил да заплашва Плочев.

" Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой другар ми сподели, че с него е извършен диалог, да ми съобщи да си подам оставката, да се разделим с положително, тъй като другояче ще бъде включена репресивната машина на страната и работа в държавна болница в никакъв случай няма да си намеря ", описа Плочев.

Велков разясни, че натискът против него идва от политик, на висок пост в ръководството на страната.

" Преди това същият човек е звънял на Плочев да се срещат. По-високо от министър, с претенциите да ръководи страната ", добави още Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да влияе на Плочев да подаде оставка.

" Истината е, че там се бързаше до момента в който се върне премиера тази оставка да бъде завършена и да кажат, ето бе, той самичък си подаде оставката ", съобщи Велков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР