Кризата с новия коронавирус е предизвикала рязък спад на доверието

...
Кризата с новия коронавирус е предизвикала рязък спад на доверието
Коментари Харесай

Пандемията срина доверието на европейците в САЩ

Кризата с новия ковид е провокирала внезапен спад на доверието към Съединени американски щати като международен водач – или най-малко що се отнася до европейците. Това излиза наяве от нови изследвания, поръчани от Европейския съвет по външни връзки, оповестява английският народен всекидневник The Guardian в своя публикация, показана от организация Фокус.
Повече от 60% от интервюираните в Германия, Франция, Испания, Дания и Португалия са декларирали, че са изгубили доверие в Съединени американски щати като международен водач. Според изследването пандемичният потрес е „ травмирал “ жителите на Европейски Съюз, предизвиквайки в тях усеща на „ самотност и накърнимост “.
В съвсем всички страни, в които е извършено проучване, множеството хора признават, че са почнали да възприемат Съединени американски щати по-негативно след експлоадирането на пандемията от COVID-19. Отрицателното отношение към Америка е най-силно изразено в Дания (71%), Португалия (70%), Франция (68%), Германия (65%) и Испания (64%).
В своя разбор на данните политическите специалисти Сузи Денисън и Павел Зерка настояват, че доверието в Съединени американски щати „ е било ерозирано “. Те показват несполучливите опити на страната да преодолее здравната рецесия
В скорошно изявление за The Guardian немският канцлер Ангела Меркел предизвести, че светът би трябвало да преодолее навика си да мисли, че Съединени американски щати към момента се стремят да станат международен водач. Проучването демонстрира, че публичното мнение към този момент е наясно с тази смяна
„ Доверието на европейците в Съединени американски щати изчезна “, се споделя в отчета. „ Мнозина бяха шокирани от безредния отговор (на американците) на рецесията с COVID-19; неналичието на взаимност с европейците, която те демонстрираха на 12 март, откакто затвориха границите с членове на Шенгенската зона; и отсъствието им на воля за решаването на казуса с ковид на световно равнище “.
Увереността в бъдещето на трансатлантическото партньорство е толкоз ниска, че единствено 2% от интервюираните в Германия и 3% във Франция декларират, че чакат американска помощ за възобновяване на стопанската система на Европейски Съюз. „ Европейците научиха, че Съединени американски щати към този момент не са най-хубавият другар за Европа в сложни времена “, допуска Денисън.
Анализът на Европейската работа за външни връзки демонстрира, че смяната в настроението на Европа не се лимитира до неприязън към Доналд Тръмп или реакцията на администрацията му към епидемията в Съединени американски щати. Авторите на проучването считат, че сега в Европейски Съюз съществува по-дълбока неустановеност, че Америка е мощ, настояща за положителното, която е отдадена на многостранността и е в положение да управлява света.
Тръмп в никакъв случай не е криел антипатията си към Европейски Съюз. Той упрекна европейските страни, че са „ откъснали " Съединени американски щати в региона на търговията. Освен това неотдавна той подреди изтеглянето на 10 хиляди американски бойци от Германия, напомня изданието.
Авторите на проучването стигат до заключението, че в случай че Съединени американски щати не водят многостранната система, тогава европейците ще желаят Европейски Съюз да поеме по-голяма отговорност при решаването на интернационалните проблеми, в това число пандемии и рискови климатични обстановки
Проучването демонстрира също, че отношението към Русия като цяло остава непроменено. Изключение прави Италия, където съвсем една четвърт от интервюираните обявиха, че възприемат страната по-положително вследствие на пандемията. В началния стадий на изключителната обстановка в страната Москва изпрати помощ в Ломбардия, най-засегнатата от ковид , отбелязва The Guardian.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР