Кризата с коронавируса у нас бушува с пълна мощ, но

...
Кризата с коронавируса у нас бушува с пълна мощ, но
Коментари Харесай

Приходите в СО били намалели, но управата ще купува лъскави нови коли

Кризата с ковид у нас бушува с цялостна мощност, само че в същото време Столичната община се готви да се снабди и с нови коли. Лъскави транспортни средства на обща стойност над половин милион лв. с Данък добавена стойност ще бъдат купени от дирекция “Транспорт ” към Следствен отдел към окръжна прокуратура.
Новината за това идва на фона на друго изявление. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че градският превоз в София е претърпял големи загуби за миналия месец поради епидемията от COVID-19 у нас. По думите и за месец март Центърът за градска подвижност е изгубил доходи на стойност от към 6 милиона лв.. Трите транспортни оператора - автотранспорт, електротранспорт и метрото - към 6 милиона и половина. За април се чакат още по-големи загуби. Продажбата на билети и карти е съвсем замряла, разгласи Фандъкова.

Но Столичната община ще купи нови коли, след оповестена поръчка от зам.-кметът по превоза в столицата Кристиан Кръстев. Кръстев е на поста си от декември предходната година, откакто Евгени Крусев го напусна.

В първия стадий от процедурата е планувано закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лева без Данък добавена стойност. Три от тях би трябвало да са вид " Седан " или " Лимузина " и да костват до 150 000 лева без Данък добавена стойност или 180 000 с Данък добавена стойност. Останалите би трябвало да са " Седан " или " Хечбек " за общо 75 000 лева без Данък добавена стойност или 90 000 с налога, пишат от в. “Сега”.

Във втория стадий дирекция " Транспорт " има намерение да си купи още толкоз леки коли при същите ценови индикатори. Срокът за осъществяване на първата доставка е до 90 дни след сключването на контракта, а за втората - до 60 дни. " Възложителят не слага условия за икономическо и финансово положение на участниците ", се споделя в заданието. Крайният период за подаване на предложения е 28 април.

ЦГМ обаче регистрира загуби и то огромни. Значителен спад има и в приходите от локални налози и такси. Най-сериозно е понижението при такса боклук – с 14 млн. лева по-малко по отношение на март м.г. При налога върху постройките спадът е с 7.5 млн. лева в съпоставяне със същия интервал на 2019 година

Макар и единствено за месец, данните към този момент демонстрират, че Столичната община ще се нуждае от съществено преосмисляне на целите и по-ефективно консумиране на наличните запаси от това в този миг да се купуват нови коли.

Фандъкова разгласи в края на март, че се основава спомагателен фонд към Общинския гаранционен фонд. Той ще е в размер на 1 млн. лева, които ще се заделят за даване на банкови гаранции за заеми на дребни и междинни компании (до 10 000 лева на дружество), наранени от рецесията. С други думи, в поддръжка на дребния бизнес Столичната община се готви даде към два пъти повече от това, което зам.-кметът по превоза счита да изхарчи за коли. Първоначално общински съветници от ГЕРБ и заместникът на Фандъкова - Владимир Данаилов, твърдяха, че фондът ще покрива до 80 на 100 от заемите, които закъсалите компании вземат. След това обаче Фандъкова заяви във " Facebook ", че новият фонд ще подсигурява до 50 на 100 от изтеглените заеми.

При разискването на текстовете на Закона за изключителното състояние в Народното събрание депутати от ГЕРБ предложиха да не се организират публични поръчки за периода на рестриктивните мерки с изключение на такива, свързани с неотложни действия към рецесията с ковид. В последна сметка този текст не бе признат, само че на 1 април Комисията за защита на конкуренцията, пред която може да се апелира и оповестената общинска процедура, заяви, че стопира периодите за обжалване на публични поръчки, концесии, както и тъжби за нередности в компетенциите на Комисия за защита на конкуренцията и отводи на комисията за формиране на произвеждане.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР