Кризата с коронавируса направи много компании в Европейския съюз уязвими

...
Кризата с коронавируса направи много компании в Европейския съюз уязвими
Коментари Харесай

Европейските компании да се пазят от чуждестранни поглъщания

Кризата с ковид направи доста компании в Европейския съюз уязвими за субсидирани съперници от чужбина. Затова Евриопарламентът упорства разпоредбите на почтена конкуренция да важат за всички.

Депутатите показаха терзания, че непознати компании, които получават дотации от своите държавни управления, могат да се опитат да завоюват конкурентни преимущества по отношение на европейски компании или даже да ги закупят, възползвайки се от финансовите им проблеми около пандемията. А Европейската комисия разгласи предходната седмица началото на социална консултация за метода към изкривяванията на пазара от задграничните дотации. Проблемът са съответните преимущества, които такива дотации дават за придобиване на европейски компании и за продобиване на търгове за публични поръчки.

Зам.-председателят на Европейска комисия Маргрете Вестегер акцентира казуса с неналичието на бистрота при задграничните дотации: “В момента европейските държавни управления вършат всичко допустимо, с цел да оказват помощ на компаниите да преодолеят вредите от ковид, само че го вършат по следен и транспарантен метод... Причината, заради която се занимаваме с задграничните дотации, е, че при тях нямаме надзор, нито бистрота ".

“Китай не е единствената страна, пазаруваща отслабени от пандемията компании, само че е измежду най-видните образци. За да съумеем да запазим публичната поддръжка за нашата комерсиална политика, би трябвало да ѝ предоставим принадлежности за налагане на почтени условия на конкуренция ", съобщи евродепутатът Кристоф Хансен (ЕНП, Люксембург).

Според Ахнес Йонхериус (С&Д, Нидерландия) и икономическите резултати от ковид не могат да бъдат употребявани за осъществяване на облаги от слабостта на предприятията.

“Не можем просто да гледаме по какъв начин компании получават несправедливи дотации и ги употребяват, с цел да закупуват нашите компании ", добави тя.

В отчет за политиката за конкуренция на общността, готова от Йон Куртан и признат в пленарна зала на 18 юни, Европарламентът акцентира потребността от запазване на сериозно значими европейски компании и активи от нежелани задгранични поглъщания. Някои депутати приканиха по време на дебата за усилване на разпоредбите в Европейски Съюз за наблюдаване на директните задгранични вложения. През 2019 година беше призната правна рамка за това, като разпоредбите в нея влизат напълно в действие от октомври 2020 година Целта им е да подсигуряват, че вложенията не съставляват опасност за сериозно значима инфраструктура и не откриват достъпа до сензитивна информация или основни технологии.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР