Кризата с коронавируса малко от малко поотпусна хватка поне за

...
Кризата с коронавируса малко от малко поотпусна хватка поне за
Коментари Харесай

Как да се борим с фалшивите новини?

Кризата с ковид поне поотпусна хватка най-малко за България и нашите народни представители незабавно се захванаха за работа. Една от работите, която подхванаха, са така наречен подправени вести. Те тровят живота ни надалеч преди ковид, само че поради него работата с тях към този момент е в центъра на нервността, както се показват от Вътрешна македонска революционна организация в новото си законово предложение да се оправим с този проблем.
И по този начин – по какъв начин да стане тази работа? По визията на Вътрешна македонска революционна организация - да си каже на кой е – с име, телефон, адрес и имейл. Но освен – същото да създадат и. Ако не го създадат, Комисията за отбрана на персонални данни споделя на ръководителя на Софийския областен съд и до 72 часа той взема решение дали тези уеб сайтове, платформи, профили и блогове да бъдат свалени. Всичко това важи и в случай че въпросните уеб сайтове, платформи, профили и блогове популяризират. Дезинформация съгласно предлагането на Вътрешна македонска революционна организация значи " ".
И по този начин, следват въпросите:
1. Какво значи " дезинформация " от правна позиция? Според Вътрешна македонска революционна организация, това е " обява, съдържаща погрешна информация ".
2. Тогава - ще ми смъкват ли профила във Фейсбук, в случай че напиша, че Бойко Борисов е топ тенисист, а Красимир Каракачанов е манекен? Ако го напише някой уебсайт? Или то това не е дезинформация?
3. Да повторим - " погрешна информация "! Ще ме изхвърлят ли от интернет, в случай че напиша, че Бойко Борисов постоянно носеше маска по време на изключителното състояние? Защото той я носеше, само че много честичко под брадата - май по този начин не би трябвало т.е. дезинформация е, че носеше маска както би трябвало да се носи т.е. в случай че я носи по различен метод действително не я носи, само че пък я носеше под брадата? Ха в този момент де, информация или дезинформация?!
Или в действителност всичко това, което написах и вероятно ще напиша, в случай че законопроектът бъде признат, няма да бъде свалено от Интернет съгласно зависи – съгласно преценката на назначаваното от ръководещите управление на КЗЛД? Да не е съгласно " наши " или " ваши "?
Един съвет към Вътрешна македонска революционна организация – когато пишат законопроекти, в случай че не го вършат от политическа учтивост или заради други аргументи, да ревизират минал опит. Такъв имаше доста скоро в България – когато не беше разрешено някои онлайн букмейкъри да оперират на българска територия. Тогава Държавната комисия по хазарта (ДКХ), която в този момент я разнасят като цунами японско крайбрежие, се събираше всяка седмица и издаваше възбрана по лист на появили се огледални уеб сайтове на съответния букмейкър, през които незаконно можеше да се стигне до предлаганите от букмейкъра услуги. Вътрешна македонска революционна организация да попитат които да е IT експерти за какъв брой време по-късно и какъв брой на брой такива огледални уеб сайтове можеха да се създадат за минутка, час или ден. И какъв брой такива уеб страницата трябваше на идната седмица ДКХ да постановява, че се стопират, а някой да върви да ги стопира... Така ще е и със уеб страниците за подправени вести!
Бих оставил дотук, тъй като си мисля, че се подразбира, само че в днешно време от дълго време не съм сигурен, та допълням - уеб сайтове за подправени вести ще се вършат по-бързо и доста повече, в сравнение с ще се стопират по оферти от Вътрешна македонска революционна организация способ! Защото това не изисква никакъв запас - единствено маскирано IP, човек с малко над междинното равнище механически умения и шапка на сопа - няма разноски за заплати на редактори, кореспонденти, за медийни начинания, стратегии и така нататък А КЗЛД щом ще е в ролята на надзирател, най-малко от предлагането наподобява, че ще би трябвало да е в дейна позиция - да търси, а не да чака сигнали. Колко запас ще би трябвало за това? Колко ще коства, с други думи?
Който желае да няма подправени вести, основава доверие към източници, които не ги вършат! Тогава тези, дето ги вършат, остават без аудитория, надлежно - без бизнес. А това става като учиш хората да си употребяват мозъка т.е. да мислят! И тъй като с възрастните към този момент е доста по-трудно, в реда на нещата е да се гледа към децата. Казано по-простичко – към образованието!
Между другото, въпрос към Вътрешна македонска революционна организация - предходният им опит да прекарат същото, т.е. импортираният на 19 март законопроект за смяна на Закона за радио и телевизия какъв брой поддръжка събра в медийната комисия на Народното събрание? И какви са аргументите?!
Знам, мъчно е това - да ограмотяваш. От Кирил и Методий насам тази земя още не е ограмотена. Като обаче си слагаш главата в пясъка, нищо няма да постигнеш!
Автор: Ивайло Ачев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР