Кризата с електронните цигари в САЩ е изолиран случай, причинен

...
Кризата с електронните цигари в САЩ е изолиран случай, причинен
Коментари Харесай

Само 1 от 3-ма души с инфаркт спира да пуши Advertorial

Кризата с електронните цигари в Съединени американски щати е изолиран случай, породен от незаконни течности с масла от Тетрахидроканабинол и Витамин Е ацетат

Само един от трима от пациентите, на които се предлага да спрат цигарите незабавно, в това число и тези с инфаркт, го вършат. Данните показа проф. Борислав Георгиев, началник на клиниката по кардиология в Националната Кардиологична Болница.

С всяка изпушена цигара рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличева от 2 до 4 пъти, демонстрират изследванията. Въпреки медицинските рекомендации и сериозната опасност част от хората не могат да кажа „ Не “ на нездравословния табиет.

„ Ние предлагаме на пациента да спре да пуши, само че за жалост в това число болните с инфаркт не повече от 30-40% стопират цигарите. Другите не могат да спрат. В последните 15-20 години виждаме, че сърдечно болните пушачи не стопират и тук към този момент е мястото,може би алтернативата “, сподели в изявление за БНР проф. Георгиев.

„ Димът в цигарата съдържа над 300 субстанции, част от които са тежки канцерогени, други трансформират ДНК, а някои имат отложен резултат. Затова след това се заприказва, че вреди и дима в околната среда, т.е. пасивното пушене. “ Проф. Георгиев е безапелационен, че бездимните други възможности понижават риска за развиване на болести спрямо вредите от тютюнопушенето. Проблемът с електронните цигари идва от изчезнала регулация в съответните страни, изясняват специалистите.

Американският Център за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) откри, че една от аргументите за рецесията с електронните цигари в Съединени американски щати, която взе 57 жертви и вкара над 2000 души в болница, се дължи на поръчвана по интернет течност за електронни цигари. В последния си отчет от декември 2019 година здравните управляващи показват, че това сапродуктите с марка Dank Vapes, които съдържат една от съставките на марихуаната – Тетрахидроканабинол.

„ Анализи демонстрират, че се касае за изолирани случаи “, споделя и проф. Георги Момеков, ръководител на Българското научно сдружение по фармация и учител в катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикология в Медицинския университет в София.

„ Можете да си визиите какъв е пазарът на електронни цигари в една страна с популация към 300 млн. души и ужасно доста пушачи. След 10 година история на приложимост на сходни артикули, внезапно в последната година се заприказва за това. Да, там има и смъртни случаи, само че в други страни, в които има отново голям пазар, няма нито един регистриран случай, просто тъй като регулацията на тези артикули е извънредно сериозна “, изяснява и проф. Момеков, който разяснява данните от американския отчет пред БНР.

Освен наличието на масла с Тетрахидроканабинол в състава на течността, което не е било оповестено, като помощно вещество е употребен и Токоферил ацетат, както и Витамин Е.

„ Различно е да пием Витамин Е или да се мажем с крем, който го съдържа – тогава е потребно. Но когато през едно устройство за вапоризиране той попадне в белия дроб, той става на капки, а болестта наподобява на пневномия, само че не е “, изяснява още проф. Момеков. От отчета излиза наяве, че в пробите от заболелите и умрелите от мистериозната белодробна болест има изолиран и течен парафин, който се е намирал в течността. „ Всичко това е неспецифично за белите дробове. Подобни течности са създадени от малко производители, и то не от сериозните, а по-скоро от неща, които хората купуват на улицата или по интернет. “, настояват специалистите.

По отношение на предлаганите устройства с нагряване на тютюн като бездимни други възможности в България и понижения им риск по отношение на цигарите професорът разяснява по този начин:

„ Първо би трябвало да сме наясно със следното – един пушач, който е пушил дълго време, има множествени опасности – от ХОББ, канцерогенеза, сърдечно-съдови опасности. Когато спре да пуши, тези опасности не изчезват, като все едно да скочиш от един небостъргач и рискът внезапно да стане нула. Подобно на един триъгълник, рискът се повишава с пушенето и когато спреш цигарите, рискът стартира гладко да понижава. “

Ако пушачът премине на бездимна опция, като устройствата за нагряване на тютюн, рискът ще понижава много по-плавно, отколко в случай че спре изцяло да използва артикули с никотин. „ Но въпреки всичко ние ще имаме редукция на риска, тъй като рискът от тютюнопушенето е функционалност на химическите нокси, които се съдържат в тютюневия пушек. Когато ние ги отстраняваме, в някои случаи, или ги понижим фрапантно, това значи, че ние ще редуцираме рисковете. Никой не е споделил, че тези артикули са потребни и не би трябвало тази дума да се употребява, по-скоро ние сме уверени на този стадий, че те са по-малко нездравословни, и то освен за пушача. Пак споделям – тук е значимо, че се понижава пасивното пушене. Защото знам, че има пушачи, които колкото и да обичат децата си, те са нападателни, те пушат на всички места. Ако тези хора преминат на различен артикул, ще има изгоди и за бъдещето “, добави проф. Момеков. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР