Кризата с COVID-19 ускори дигитализацията в банковия сектор и наложи

...
Кризата с COVID-19 ускори дигитализацията в банковия сектор и наложи
Коментари Харесай

Заради COVID-19 банките започнаха да предоставят продукти, планирани за след 3 години

Кризата с COVID-19 форсира дигитализацията в банковия бранш и наложи на клиентите да бъдат предоставени артикули, планувани за бъдеще. Това разясниха водещи специалисти от бранша по време на второто особено бизнес студио от новата онлайн поредност на Investor.bg, което се организира на 2 юни.

„ Това, което клиентите чакаха от нас и щяхме да го предложим след 3 години, в този момент направихме за няколко седмици. Платформите улесниха банковите интервенции и обслужването на клиентите стана отдалечено при ограничения за сигурност “, съобщи Георги Заманов, основен изпълнителен шеф на Алианц Банк България.

По думите му през последните 2 месеца банките са преосмислили какво дават като платформа, с цел да могат клиентите да правят определената от тях интервенция без да посещават офиса на банката.

„ Стана действителност това, което беше фантазия – клиентите останаха у дома и си свършиха работата отдалечено “, съобщи Заманов.

Въпреки това Заманов счита, че достъпът до електронния автограф ще продължи да бъде проблем за част от клиентите, други ще предпочетат да са напълно цифрови, а трети ще предпочетат да бъдат офлайн и ще упорстват за среща със чиновник в банковия клон.

Според Здравко Райчев, старши вицепрезидент „ Онлайн кредитиране “ в TBI Bank, ускорението на процесите на цифровизация ще продължи и в бъдеще, а блокчейн технологиите ще оказват помощ да се изчистят връзките с клиентите.

„ Тенденция е TBI Bank да се трансформира в цифрова банка. Разработваме спомагателни услуги в платформа, през мобилно банкиране и мобилно приложение “, изясни Райчев по време на онлайн полемиката „ Дигитализация на банкови артикули и финансиране на дребни и междинни предприятия “.

Той удостовери, че напъните са ориентирани както към основаването на повече цифрови услуги, по този начин и в принадлежности, които да улесняват чиновниците, с цел да им остане време за повече интензивност в консултирането.

„ Новите технологии ще са ориентирани към другите типове клиенти, които използват по друг метод банковите услуги. Киберсигурността е значима и в изискванията на пандемия “, изясни Здравко Райчев.

Той изясни, че автоматизацията и скоростта на интервенциите е доста значима, с цел да се отговори на настояването на клиентите, само че банката е длъжна да отговори и на условията на регулатора.

Според Илиан Георгиев, основен изпълнителен шеф и член на управителния съвет на Българо-американска кредитна банка, напълно скоро всички ще се убедят в преимуществата на процеса на цифровизация.

„ Предимства има и при оценяване на платежоспособността на клиентите. С насъбраните база данни и благодарение на информация от Централния кредитен указател в Българска народна банка, в бъдеще по-лесно ще се прави оценката даже да няма насъбрана кредитна история. Затова банките би трябвало да получават повече данни и от колекторските компании с информация за ток и парно. Обработката на тази информация като приспособено държание ще разреши да се спести дългото изявление, което в този момент вършим “, разяснява Илиан Георгиев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР