Кризата с COVID-19 доведе до 78 на 100 по-малко посетители

...
Кризата с COVID-19 доведе до 78 на 100 по-малко посетители
Коментари Харесай

Спад на туристите и приходите в Старинен Пловдив


Кризата с COVID-19 докара до 78 на 100 по-малко гости на Трихълмието, приходите са надолу с 68%

Има близо 78% спад на туристите в Стария град за първото шестмесечие на 2020-а година, в съпоставяне със същия интервал на миналата, в която градът ни бе Европейска столица на културата. Това се дължи на ограниченията, свързани с неразпространение на пандемията от ковид, регистрира през днешния ден управническия екип на Общински институт „ Старинен Пловдив ". Директорът Богомил Грозев и заместничките му - трите дами: Рая Маринова, археолог Мая Мартинова и доцент Елена Кантарева се срещнаха с локалните медии в китния двор на възрожденската къща на ул. „ Д-р Константин Стоилов " № 50, където се обитава администрацията на общинския институт).

Те оповестиха, че рецесията с COVID-19 мощно е блъснала „ Старинен Пловдив ".

„ Ситуацията е деликатна за всички. Истината е, че екипът не е спирал да работи, даже по време на изолацията и по този начин успяхме да овладеем обстановката с общи старания. Факт е, че има доста огромен спад в туристопотока и приходите. Това пречи на по-мащабни дейности от наша страна, " разяснява Богомил Грозев.

Приходите на ОИ за горецитирания интервал са спаднали с 68%, по отношение на м. година

В числа това значи, че през първите шест месеца на 2019 година обектите на „ Старинен Пловдив " са посетени от 129 204 туристи, а през актуалната те са 29 011.

Хубавото е, че успяхме да спасим огромна част от събитията, заложени в календара на Античен спектакъл, сподели зам.-директорът Рая Маринова.

Една част от тях са преместени за септември и октомври, а другата доста дребна - за 2021 година

Само три от авансово плануваните събития са отпаднали, само че за сметка на тях, на сцената на Античния спектакъл се състояха Наградите за българска музика, а в програмата влязоха още концертите на Соня Йончева и Миро.

Другата добра вест е, че екипът готви обичаните на пловдивчани и туристи обичайни Празници на Стария град. Тази година те ще се проведат в интервала 14-20 септември.

От Старинен Пловдив за в този момент повдигнаха леко завесата към програмата на Празниците, като разкриха, че ще има концерти, креативен работилници и прожекции на филми.

Има интерес и към обичайна самодейност „ Море от обич ", която от две години се организира по това време, взаимно с Оперативна програма „ Радостни обреди ". На 18 и 19 септември 2020 година влюбени двойки ще подписват брак в пространството до фонтана сред къщата с непрекъснатата експозицията на Златю Бояджиев и аптека „ Хипократ " на улица „ Съборна. "

Стана ясно още, че МК е отпуснало едвам 18 хиляди лева от желаните 100 хиляди за реставрацията на къща Хиндлиян.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР