Кризата "отнесе" сградата-торнадо на "Найчо Цанов" Рестартират Скай Билдингс -

...
Кризата "отнесе" сградата-торнадо на "Найчо Цанов" Рестартират Скай Билдингс -
Коментари Харесай

Знаков проект за Марково тепе остана на хартия

Кризата "отнесе " сградата-торнадо на "Найчо Цанов " Рестартират Скай Билдингс - първия хайтек план в Пловдив Комплекс „ Слънчогледи ”: Лукс по европейски, банкрут по български
В началото на новия 21-и век строителният бизнесмен Стоян Сариев беше намерил вложител в лицето на израелската Юнион Банк, която бе подготвена да влага 15 млн. евро в плана за най-модерната бизнес постройка у нас. По това време Сариев е стопроцентов притежател на унищоженото през 30-те години на ХХ в. Марково тепе. Той купи атрактивните 8135 кв. м на бул. " Руски " без търг и конкурс като правоимащ съсобственик.

За мястото се спряга концепцията за многофункционална постройка. Тя е по план на арх. Стилиян Христов и съставлява 9-етажна П-образна постройка на няколко равнища, построена от стъкло, метал и камък. В нея трябваше да има офиси, търговски площи, заведения, изложба, концертна и конферентна зала.

През 2004 година предприемачът инж. Стоян Сариев обаче внезапно смени проектите си. И размени мултифункционалния комплекс с копие на фамозните кули-близнаци, разрушени от терористите на 11 септември 2001 година в Ню Йорк. Небостъргачите трябваше да са по 60 етажа и да се извисяват на 180 метра сред хотел " Лайпциг " и Бунарджика. Идеята обаче провокира бурна полемика, в която цялата архитектурна колегия се надигна против плана.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР