Кризата от коронавируса COVID-19 е унищожила 19 трилиона евро от

...
Кризата от коронавируса COVID-19 е унищожила 19 трилиона евро от
Коментари Харесай

COVID-кризата заличи 19 трилиона евро от борсите по света

Кризата от ковид COVID-19 е унищожила 19 трилиона евро от тържищата по света, оповестява немският вестник Handelsblatt. С тези пари би могъл да се погаси целия държавен дълг на страните от Европа и да останат 5 трилиона евро.

Загубите идват от над 50 000 обществени компании, а сходен срив за толкоз малко време е исторически казус.

Курсовете по целия свят се свиха с съвсем 1/4, а в Германия 755-те листнати на борсата компании са наранени даже по-силно - с намаляване от съвсем 30%. Всички компании в страната (1,4 трилиона евро) костват сега по-малко от двата софтуерни колоса в Съединени американски щати - Apple и Microsoft (1,95 трилиона евро).

От върха на DAX, регистриран на 19 февруари, всички 30 акции регистрираха спадове в двуцифрени проценти. Производителят на мотори MTU е най-губещият с 50-процентов спад. Според специалистите обстановката ще се задържи на това равнище и през идващите няколко седмици.

Според основният пълководец и шеф на активи в Natixis Ести Дуек, пикът на болестта в международен мащаб към момента не е доближат и курсовете ще не престават да понижават, до момента в който това не стане.

От 19 февруари курсовете падат и анализаторите актуализират прогнозите си всекидневно, заради динамичността на рецесията. Федералното министерство на стопанската система в Германия разгласи, че чака стопанската система на страната да се срине повече, в сравнение с през 2009 година. Тогава Брутният вътрешен продукт на страната падна с 5,7 %, което е най-големият спад в следвоенната история на Германия.

Производството в международен мащаб е блокирано или най-малко лимитирано, поради което страдат доста от логистичните и транспортни компании. Компаниите в Dax изгубиха 31% от цената си единствено за 6 седмици, а тези в mDax - 32%. Това значи, че фирмите в Германия губят над междинната стойност, както постоянно се е случвало и в предишното. Ефектът от това е, че немският фондов пазар ще изгуби повече в сравнение с останалия свят.

Според SAP сега страната има единствено една компания измежду топ 100 най-ценни в света. Компании като Bayer, Siemens, BASF, Daimler и Deutsche Telekom към този момент не попадат измежду тях.

Една от аргументите е едностранното фокусирание върху обичайните браншове като автомобилната промишленост, химикалите, машиностроенето и търговията на дребно, които се назовават " остарялата стопанска система " на финансовите пазари. Технологичните компании в страната са необичайност. Освен това значение има и мощната взаимозависимост от износа. Онова, което стимулираше облагите години наред, защото фирмите обслужваха пазари в Азия и Америка, които процъфтяват, в този момент се трансформира в същинско наказване за стопанската система на страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР