„Кризата оголи социалните противоречия и в известна степен направи повече,

...
„Кризата оголи социалните противоречия и в известна степен направи повече,
Коментари Харесай

Петър Витанов: Кризата върна Европейския съюз към солидарността


„ Кризата оголи обществените несъгласия и в известна степен направи повече, в сравнение с лявата политическа мисъл за последните 30 години. Защото ни докара до преосмисляне на ролята и мястото на страната в стопанската система, както и нанеобходимостта от преформулиране на икономическото развиване “, сподели ръководителят на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов пред Българска национална телевизия. Според него проектът за възобновяване, препоръчан от комисията, отразява съществени европейски правила като солидарността и концепцията за наднационалното начало. Именно по тази причина най-големи средства ще се провиснал на най-нуждаещите се и за първи път ще бъде издаден общ дълг с невиждан размер. Предстои укрепване на институционалните механизми, основаване на нови политики, доближаване на здравните системи, уверен е Витанов.

„ Традиционно гледаме прекомерно аритметично на нещата – толкоз имам да давам, толкоз имам да взимам. Само че изгодите могат да бъдат и нематериални – приказваме за сигурност, за общ пазар, за геополитическо място на страните “, сподели евродепутатът във връзка коментирания размер на средствата, които се чака да получи България - 12.7 милиарда евро, две трети от които под формата на безплатна помощ и една трета под формата на заем.

„ Последната финансова и икономическа рецесия през 2008 година сподели, че с политика на финансови ограничавания, тъй-наречения остеритет, не могат да се вземат устойчиви решения, неравенствата се усилват, систематичните разлики се задълбочават. Ако най-тежко засегнатите получат заем, те биха рискували да нямат опция да го върнат, което ще е злополука за тези стопански системи. Предвид свързаността на стопанските системи, това би означавало злополука и за всички останали “, сподели още Витанов.

Той прикани да обърнем и другата страна на монетата, когато проучваме отпуснатите средства. „ Първо, ГЕРБ бодро ни споделят, че това са доста пари, само че нито един път не е станало дума защо тъкмо са предопределени тези пари и по какъв начин би трябвало да се харчат; второ, Европейската комисия отпуска тези средства по доста справедливи критерии, свързани със степента на обида на една страна. Това, че взимаме втората най-голяма сума, съотнесена към Брутният вътрешен продукт, е оценка за положението на българската стопанска система и засегнатостта от рецесията “, безапелационен е Витанов.

Причина за това евродепутатът вижда в недалновидните решения на ръководещите. „ Държавната помощ бе разрешена в подтекста на Covid-19 и за три месеца страните членки отпуснаха три трилиона евро. Германия отпусна 30% от Брутният вътрешен продукт, с цел да избави предприятия и компании, Дания - 18%, с цел да няма нови безработни. България отпусна едвам 2% за една мярка „ 60/40 “ с доста противоречива успеваемост и то ориентирана към едрия капитал “, акцентира Витанов. „ Справили сме се добре здравно, само че не и стопански. Г-жа Сачева сподели, че приходите на българите са намалели с 18%, само че като махнете пенсиите и заплатите в обществения бранш, това значи 30% сгънат действителен бранш. Получаваме толкоз доста пари, тъй като Европейската комисия планува, че България ще е една от най-засегнатите страни със 7.4 % спад в Брутният вътрешен продукт “, добави още той.

Витанов изрази опасенията си, че държавното управление към момента не е дефинирало ясни политики за потребление на средствата които ще бъдат отпуснати, което може да докара до неспособност страната ни да се възползва пълноценно от тях.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР