Кризата между Русия и Украйна е с глобални измерения и

...
Кризата между Русия и Украйна е с глобални измерения и
Коментари Харесай

Радев: Кризата с Украйна създава заплаха за сигурността на България и Европа

Кризата сред Русия и Украйна е с световни измерения и основава опасност освен за сигурността на България и района ни, само че и за цяла Европа. Това съобщи президентът Румен Радев.

„ Това е рецесия с световни измерения. Диалогът се води на най-високо равнище. България е част от напъните за понижаване на напрежението. Всички би трябвало да работим, с цел да се избегне военното решение на тази рецесия. Неведнъж съм казвал, че би трябвало да се търси дипломатическо решение на тази криза”, изясни президентът.

По думите му обаче най-голямата опасност за националната ни сигурност е неглижирането на въоръжените сили и нашите съюзни задължения. „ Трябва да скъсаме с това отношение да се сещаме за проблемите на армията от рецесия до криза”, безапелационен е Радев.

„ Ангажиментите на държавното управление към въоръжените сили би трябвало да бъдат непрекъснати и целенасочени и да не се изчерпват с еднократно придобиване на техника и въоръжение. Модернизацията е непрекъснат процес”, уточни президентът.

Според него декларацията на новото държавно управление, че нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните отговорности на българската войска, би трябвало да бъде подплатена с ясни задължения, визии и поддръжка по какъв начин ще развиваме нашите въоръжени сили и по какъв начин ще ги осигуряваме.

„ В НАТО има явен развой на обмисляне. Той се следва строго. България е подхванала един еластичен и отворен метод. Първо би трябвало да сме наясно, че тази по този начин наречена батальонна бойна група на равнище НАТО – за нея се приказва доста, само че не доста хора знаят какво съставлява тя. Естествено е, че тя не може да реши проблемите на националната сигурност. Но нейното създаване е значимо. Тя ще покаже, че можем да работим дружно с нашите съдружници и можем да запълним дефицитите които имаме през годините. По този метод ние дружно ще можем да демонстрираме че можем да отговорим на всяка криза”, акцентира Радев.

На въпрос по кое време ще дойдат първите 8 самолета F-16, които чака страната ни, той отговори: „ Доставката ще закъснее и то не с малко. Това е извънредно обезпокоително. Поставя се на тестване освен персоналният състав. Но това води и до опасности България да загуби въздушен суверенитет, да загуби опцията да охранява сама въздушното си пространство, което е и въздушно пространство на НАТО”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР