Кризата и правителствените мерки, с които шопинг центрове, ресторанти и

...
Кризата и правителствените мерки, с които шопинг центрове, ресторанти и
Коментари Харесай

Наемите в моловете и на търговските улици ще бъдат подложени е на натиск през следващите месеци

Кризата и държавните ограничения, с които шопинг центрове, заведения за хранене и търговски обекти бяха затворени, се отразиха съществено на вътрешното ползване, един от главните мотори на пазара на търговски площи.

Затварянето на моловете сложи наемателите и наемодателите в затруднено състояние, което ги предизвика да търсят решения посредством предоговаряне на наемите в кратковременен проект. Това демонстрира разбор на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Наемната интензивност и навлизането на нови марки у нас бяха причина за плавното нарастване на наемните цени през последните години. Но в този момент секторът на търговията се обрисува като един от най-засегнатите от икономическия спад, наемите неизбежно ще бъдат подложени на напън в идващите тримесечия, смятат от компанията. В началото на 2020 година наемът за обект от 100-150 кв.м с първокласна локация в търговски център в София беше към 40 евро/кв. м и към 58 евро/кв. м на основна комерсиална улица. В Пловдив, Варна и Бургас съответните равнища бяха към 30 евро/кв. м, 32 евро/кв. м и 26 евро/кв. м.

Началото на 2020-а стартира с по-малък брой откривания на нови магазини в комерсиалните центрове. След година с висока наемна интензивност, която увеличи равнищата на претовареност в софийските молове до 95%, в този момент упованията са с противоположен знак - делът на незаетите площи през 2020 година да се усили, а възобновяване да е през 2021 година То ще е функционалност на икономическото възобновяване и държанието на потребителите, откакто комерсиалните обекти в страната възобновят работа.

" Търсенето на консенсус сред наемодателите и наемателите е развой, който все още протича строго самостоятелно и е съгласуван с голям брой фактори. Макар настояванията на наемателите постоянно да са сходни, методът от страната на комерсиалните центрове по отношение на тях е друг. Това е развой който тече в съвсем всички европейски страни, където няма характерно законодателство, което да контролира връзките сред наемодатели и наематели по време на пандемия или няма въведени характерни спешни ограничения като в Гърция или Украйна ", разяснява Иван Граматиков, управител " Търговски площи " в Cushman & Wakefield Forton.

Наемателите с пространства на търговски улици, също чакат предоговаряне на изискванията, само че там по-често собствеността не е на професионални наемодатели, както в комерсиалните центрове, а е разпределена сред голям брой физически лица, което в допълнение затруднява договарянията. Увеличаващият се брой изпразнени пространства в централната градска част на столицата демонстрира, че има притежатели, които не демонстрират еластичност и отхвърлят да отговорят на настояванията на наемателите си. Според данните на Forton още един фактор за предварително овакантяване на обектите по улиците са по-кратките периоди на наемните контракти.

" Съвсем предстоящо, експанзията и търсенето на нови търговски площи е в застой. До някаква степен, въпреки и мощно забавени, остават проектите за разгръщане на някои от бизнесите които бяха по-малко наранени през последните месеци - хранителни вериги, дрогерии, аптеки, магазини за бързооборотни артикули в по-ниския ценови сегмент. Активността през идващите месеци ще зависи от смяната на ограниченията и заповедта, позволяваща отваряне на комерсиалните обекти, както и от последващото държание на потребителите ", добави Граматиков.

Търговците в секторите на спортните артикули, здраве и хубост, мода и обувки се концентрираха върху своите онлайн магазини, пробвайки се да компенсират затруднените физически продажби. Доставките на храна също нарастват, защото заведенията за хранене, кафенетата и питейните заведения бяха затворени. Макар и със сериозен растеж, поръчките онлайн не могат обаче да компенсират загубите от затварянето на физическите обекти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР