Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще

...
Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще
Коментари Харесай

Борисов: До края на седмицата може би ще заработи Търговският регистър

Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме работещ Търговски указател. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на днешното изключително съвещание на Народното събрание.

По думите на министър-председателя, към днешна дата (21 август) е възобновена базата данни на Търговския указател до 17 юли, 2018 година , т.е. затрупан е интервалът на годишните доклади, които са в развой на приключване , посочи Борисов. В ход е възобновяване на месец август, сподели още водачът на ГЕРБ.

Сривът е на 9 август, когато са дефектирали 3 диска, а на 6-ти август т.е. преди този момент – 1 диск . До цялостния срив се стига основно поради дефектиралите 3 диска. Отговорната за поддръжката компания - " Лирекс ", пренарежда бързо наличните дискове, само че базата данни не ги чете, мобилизирани са специалисти, в това число от Япония, с цел да оказват помощ . Тепърва обаче ще се откриват " отговорните за тази рецесия ".

Премиерът сподели и, че до този миг не били постъпвали сигнали за проблеми от " Лирекс " поради Търговския указател.

Борисов изясни и, че ще се работи по проект за единно " аварийно " предпазване на данни от сериозни системи и регистъри – нещо, което беше доста подложено на критика с аргумента, че по този начин се събира на едно място всичко и при пробив може всичко да " потъне ". Трябвало обаче да се основат аварийни, криптирани копия от всеки държавен оператор на регистри и архиви от данни. До 3 септември би трябвало да има разбор и да се приготви проект за работата на хранилището за аварийното предпазване на всички регистри, което да се осъществя до 30 септември. А Томислав Дончев добави, че " единното вместилище " в действителност няма да се намира на едно място, като сподели и, че страната имала към 17 000 регистъра.

Колкото повече качваме нещата на тези електронни облаци, ще бъдем подложени на хакерски офанзиви, счита Борисов, който изиска да бъде основана работна група, с цел да се промени законодателството, в случай че би трябвало.

Въпроси и отговори

По процедура всяка парламентарна група имаше право на два въпроса, като " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля " не зададоха нито един. И тук не се мина без скандал - дали на въпроси, заложени към Борисов, би трябвало да дават отговор други министри - правосъдният министър Цецка Цачева и вицепремиерът Томислав Дончев. Председателят на Народното събрание и народен представител на ГЕРБ Цвета Караянчева сподели, че въпроси на премиера се задават въпрос единствено по обща политика, а профилираните - към отрасловите министри. Самият Борисов пък се възмути, че до момента в който приказва, Българска социалистическа партия дава трибунка (бел. ред. - с искане за групова оставка на КФН поради проблема " Олимпик " ).

Интересен въпрос зададе дясната ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов. Той попита дали било правилно, че на един сървър се качва и първичната информация, и бекъпа и дали не било направено по този начин, че една компания - в тази ситуация " Лирекс ", да печели всички значими публични поръчки в IT сферата . Вицепремиерът Томислав Дончев отвърна, че не е по този начин - че сървърите са два, само че посочи, че му е мъчно да отговори за какво тогава става срив - дали поради техническа настройка или едновременен срив. Дончев увери и, че информация може да се възвърне - както от лентовия списък, който се прави редом с другите процедури по записване, по този начин и от дефектиралите дискове, само че трябвало време.

Отношение по въпроса на Цветанов взе и Борисов, който взе да напомня по какъв начин в Съединени американски щати година и половина се занимават с съветската интервенция в американските президентски избори. Той помоли депутатите от ГЕРБ " да не вкарват дебата " в този момент в тази тенденция, тъй като в случай че си тръгнели специалистите от " Лирекс " в този момент, " ще ни срутен " .

Още детайлности по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР