Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще

...
Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще
Коментари Харесай

Борисов: Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме Търговски регистър

Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме работещ Търговски указател. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на днешното изключително съвещание на Народното събрание.
По думите на министър-председателя, към днешна дата (21 август) е възобновена базата данни на Търговския указател до 17 юли, 2018 година, т.е. интервалът на годишните доклади, посочи Борисов. В ход е възобновяване на месец август, сподели още водачът на ГЕРБ.
Сривът е на 9 август са дефектирали 3 диска, а на 6-ти август – 1 диск. До цялостния срив се стига основно поради дефектиралите 3 диска. Отговорната за поддръжката компания - „ Лирекс “, пренарежда бързо наличните дискове, само че базата данни не ги чете, мобилизирани са специалисти, в това число от Япония. Тепърва обаче ще се откриват „ отговорните за тази рецесия “.
Премиерът сподели и, че до този миг не били постъпвали сигнали за проблеми от „ Лирекс “ поради Търговския указател.
Борисов сподели и, че ще се работи по проект за единно „ аварийно “ предпазване на данни от сериозни системи и регистъри – нещо, което беше доста подложено на критика с аргумента, че по този начин се събира на едно място всичко и при пробив може всичко да „ потъне “. Трябвало обаче да се основат аварийни, криптирани копия от всеки държавен оператор на регистри и архиви от данни. До 3 септември би трябвало да има разбор и да се приготви проект за работата на хранилището за аварийното предпазване на всички регистри, което да се осъществя до 30 септември.
Колкото повече качваме нещата на тези електронни облаци, ще бъдем подложени на хакерски офанзиви, счита Борисов, който изиска да бъде основана работна група, с цел да се промени законодателството, в случай че би трябвало.
Въпроси и отговори
На 26 септември бил показан отчет от компания CNsys, съгласно който има 6 IT казуса в ръководените от Агенцията по вписванията електронни системи и в частност Търговският указател. Подкрепих всичките, сподели правосъдният министър Цецка Цачева. От 3 май пък работи контракт с " Телелинк " за съоръжение, касаещо поддръжката на Търговския указател - за 3 млн. лв..
Очаквайте детайлности!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР