Кризата е кръстопът, на който можеш да вземеш решение. Обнадежден

...
Кризата е кръстопът, на който можеш да вземеш решение. Обнадежден
Коментари Харесай

Бг професор от университет в Германия: Не можем да спрем войната

" Кризата е кръстопът, на който можеш да вземеш решение. Обнадежден съм за преосмисляне на Европейски Съюз, на европейската еднаквост. Ползите се виждат в стопански, само че повече във връзка с идентичността ни. Има преосмисляне. Украйна ни прави " подарък " с доста измерения – пази освен нашата независимост, само че ни дава опцията, принуждава ни да си помислим за нас и като българи, и като европейци ".

Това сподели пред професорът по стопанска система в Университета в " Цвикау ", Германия, Стефан Колев.

На близо 10 милиарда евро възлизат новите наказания на Европейски Съюз против Русия, пресметнаха в Брюксел. Ограниченията се отнасят до още съветски банки и хора от обкръжението на президента Путин, до възбраната на импорт на високи технологии и съставни елементи, до корабите, които плават под съветски байрак. И за първи път до енергийни доставки. Но в петия санкционен пакет против Русия няма да откриете газ и петрол. Вместо това Брюксел наложи възбрана за импорт на въглища. С това обаче настояването за прекъсване на съветските газови и петролни доставки не стихват. Полша и трите балтийски страни освен упорстват за това, само че някои от тях започнаха съответни стъпки - Литва приключи вноса на природен газ от Русия. Дори френският президент Еманюел Макрон се разгласи за ембарго върху вноса на съветски петрол. Но противниковият тим на внимателните също не е дребен - водеща е Германия, само че зад сянката й се крият Унгария, Словакия и Австрия.

Според проф. Стефан Колев поради войната има промишлености, които ще пострадат съществено – като химическата, да вземем за пример, поради невъзможността за подмяна на газа с опция.

" Изведнъж появилото предпочитание за диверсификация, за връщане към атомната сила, това нямаше да се случи без рецесията. Кризата води до преосмисляне на външната политика, външнотърговската политика. Преосмислянето на връзките с страна като Русия ще има позитивни резултати ".

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек, който е представител на Зелените, влезе във властта с мотивацията да преобърне немската стопанска система и да я изведе на пътя на възобновимите енергоизточници. Сега обаче се постанова да търси различни снабдители на газ в арабския свят и да признава, че нуклеарните и въглищните централи ще би трябвало евентуално да работят по-дълго. Защото над 55 % от газовото ползване на Германия се покрива от съветските доставки - това е още едно пояснение за въздържането на Германия, само че и на други страни в Евросъюза, от налагането на газово ембарго. Но за това държание има и политически аргументи - от дълги години Берлин държи на мантрата на взаимната взаимозависимост - че Европа зависи от съветския газ, само че Русия зависи от приходите в твърда валута.

Кой обаче е по-зависим?

" Проблемът не е, че сме подвластни от Русия, а че политици в западния свят доведоха до несъразмерна взаимозависимост, която не е нужна. До следващата година европейските стопански системи ще съумеят да заместят съветския газ и нефт с други енергийни запаси. Което Путин си самопричинява с войната, е много самоубийствено. Неговата взаимозависимост от Запада е безкрайна ", добави проф. Колев в предаването " Събота 150 ".

Често се твърди, че западните милиарди за енергийни доставки от Русия финансират войната в Украйна. Но скъпите вложения в тежко въоръжение Русия към този момент е направила в подготовката за тази война - танкове, БТР-и, изтребители и така нататък Твърдата валута, която в този момент влиза в държавния съветски бюджет, по-скоро служи за намаляване на следствията за жителите от глобите. В този смисъл, закъсня ли петият санкционен пакет с първата възбраната за импорт на енергоносители? И какви ще са предстоящите директни последици от това?

Той акцентира, че не можем да спрем войната, само че можем да променим играта, която се играе сега:

" Въпросът е до каква степен Путин и неговият режим са постоянни. Ако са постоянни, съвсем нищо не можем да създадем със глобите. Но в случай че е неустойчив, допустимо е със глобите да доведем до завършек на този режим ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР