Кризата днес прилича на природно бедствие, което ще изправи пред

...
Кризата днес прилича на природно бедствие, което ще изправи пред
Коментари Харесай

ИПИ: Трябва понижаване на данъците и администрацията за възстановяване догодина

Кризата през днешния ден наподобява на естествено злополучие, което ще изправи пред невъобразим спад стопанската система на Европа, сподели основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов по време на показване на различния държавен бюджет 2021 година, препоръчан от институцията. Все отново към момента е мъчно да кажем какво ще се случи през тази година, както и какво ще се случи през идната.

След мощния спад през второто тримесечие, хората се връщат в производството, което води до оттласкване от дъното и възобновяване, само че то не е цялостно. " Остава нещо, което дърпа стопанската интензивност и вложенията надолу ", сподели той. " В България на пазара на труда се вижда същото. "

Според него не сме в обстановката от 2009 година, само че въпреки всичко ударът е " забележим ". Той акцентира, че най-големите страхове за стопанската система не са сбъднали, само че както в еврозоната, по този начин и в България възобновяване следващата година евентуално няма да бъде задоволително.
 Икономическите ограничения против пандемията: какви са и какви можеха да бъдат
Икономическите ограничения против пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последствия в действителния живот, само че те може да не са такива, каквито ни се желае

" Това слага бюджетната политика пред доста огромно предизвикателство ", сподели той. " Хубавото за България е, че стартирахме от три години на леки държавни остатъци, само че въпреки всичко страната ни изтегли дълг в размер на 1 милиарда лева за програмата 60/40 по програмата SURE и емитира отговорности в размер на 4,9 милиарда лева "

" Основният фокус на държавното управление бяха обществените стратегии и капиталовите разноски - нещо, което държавното управление по този начин или другояче то прави всяка година ", сподели икономистът Калоян Стайков. " На фона на цялата изменена обстановка и невижданата дълбочина, с която рецесията удари, отговорът на държавното управление беше все същия - повече обществени разноски, най-много към огромните групи: детски и пенсионни надбавки. Това се планува и за идната година. "

От друга страна, вложенията в пътища, което е общоприет инструмент на управляващите, не могат да доведат до напредък. Така през тази и идната година ще имаме дефицити от над 5 милиарда лева годишно. " Това се планува и в средносрочен проект, което е проблем ", сподели Стайков.

" Голяма част от ограниченията на държавното управление, макар че се показват като антикризисни, доста мъчно могат да се извърнат през идващите години ", посочи още той.

Как да догоним богатите?

" Докато 2020 година, изключително напролет, фокусът на политиките беше към превъзмогване на ударите на рецесията, то през 2021 и 2022 година фокусът им би трябвало да бъде по какъв начин да се подкрепи процеса на икономическо възобновяване ", сподели Богданов. " Как тези, които могат да влагат, да разширят бизнеса си и да наемат или преквалифицират хора да получат по-добра среда, тъй че да станат моторите на растежа. "

Това значи тотална смяна на досегашните старания през идващите години. Защото има пет страни от нашия район, които догонват Западна Европа доста по-бързо от нас, напомни той.
 Правителството направи първата вярна мярка досега: понижаването на налозите
Правителството направи първата вярна мярка досега: понижаването на налозите

Реториката на финансовото министерство обаче може да изиграе неприятна смешка на стопанската система

Затова акцентът на различния бюджет на ИПИ е върху по-ниски налози и поддръжка на растящите компании. В обществената сфера би трябвало да се понижават разноските и грантовете на държавното управление, да се намаляват налозите и размера на обществената администрация.

Това значи и намаление на заплатите в обществения бранш и да се опростяват процеси, с цел да може по-малко хора там да правят същата работа и да се заменят от цифровизация. Същевременно някои стъпки могат да бъдат отстранени напълно. От друга страна, възнагражденията в сфери, в които има явни дефицити, като опазването на здравето и образованието, би трябвало да се индексират нагоре.

Субсидиите към разнообразни действия, като тютюнопроизводството и неуместната държавна петролна компания би трябвало да бъдат отстранени, посочи икономистът. А подпомагането при детските надбавки " на глава " не насочва средствата там, където има потребност, и източва великански бюджетни средства.

" Намаляването на налозите е най-важната ни концепция, с цел да се поддържат вложителите в България ", сподели Богданов. " Трябва да се подкрепят тези, които знаят по какъв начин да съумяват на световните пазари - това е рецептата за бързото възобновяване. "
 Как страната простреля пазара на труда в България
Как страната простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките занапред следва да се видят

Същевременно би трябвало да се предизвикват компании, инвестиращи в увеличението на човешкия капитал. " Вярваме, че бизнесът най-добре може да срещне диспропорциите и несъответствията в уменията при технологиите - там би трябвало да бъдат ориентирани ограниченията на държавното управление ", счита той.

При обществените вложения няма предвидимост и харченето е безотговорно, счита Стайков. Същевременно капиталовите планове се вършат по този начин, че да отговорят на европейското финансиране, а не с цел да се насочват средства там, където са най-нужни. " Европейското финансиране би трябвало да поддържа тези разноски, които са значими за средата в България ", сподели и Богданов. " Това е риск от 13 години насам и ще продължи в бъдеще. "

Затова от ИПИ оферират 3 милиарда за инвестиращите компании посредством редуциране на разноски и редуциране на разноски и дотациите в размер на 4 милиарда лева Това ще реализира с 1 милиарда по-нисък недостиг следващата година и ще докара до повече вложения, по-висока претовареност и по-бърз напредък.

" Идеята не е да има претовареност в зомби компании, а във компаниите, които стават все по-конкурентни ", сподели Богданов. " Трябва да капитализираме от преместването на нови цифрови компании в Европа. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР