Криза в отношенията между кандидатстващите за членство в Европейския съюз

...
Криза в отношенията между кандидатстващите за членство в Европейския съюз
Коментари Харесай

Напрежение между Белград и Подгорица заради историята


Криза в връзките сред кандидатстващите за участие в Европейския съюз Черна гора и Сърбия - поради друга интерпретация на история та, съобщи БНР.

Министерството на външните работи в Подгорица разгласи в събота за личност нон грата посланика на Сърбия Владимир Божович. Поводът е негово изказване, в което загатва, че Великата национална скупщина от 1918 година, известна още като Подгоричката скупщина, е изразила свободната воля на черногорския народ да се сплоти с братска Сърбия.

Според актуалното черногорско държавно управление обаче с това събитие отпреди 102 години непозволено е лишен суверенитетът на страната. Така е записано в резолюция на Народното събрание в Подгорица от 2018 година. Затова Божович ще би трябвало да си замине за Сърбия най-късно на следващия ден.

Белград първо реагира спор ед дипломатическата процедура и реципрочно даде 72 часа на черногорският дипломат Тарзан Милошевич да си замине за Подгорица. Вчера обаче Сърбия анулира това решение. Президентът Александър Вучич изясни за какво:

" Смятам, че животът и връзките сред комшии и другари са по-важни от конвенциите. Няма никаква причина, нито бихме изгубили нещо, в случай че вместо уязвимост, покажем мощ и се откажем от прогонването на дипломат на Черна гора. Не бива да се държим като два овена, които си мерят рогата. Искаме да покажем другарски и  добри приятелски връзки ".

Днес обаче външното министерство на Черна гора заявява, че оповестяването на сръбския дипломат за личност нон грата няма да бъде анулирано - тъй като той от дълго време и неведнъж се е месил във вътрешните работи на Черна гора.

Очаква се тази седмица да бъде одобрено новото държавно управление на тази някогашна югославска република, което ще бъде доминирано от просръбски фракции.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР