Криза в липсата на преподаватели, особено по природните науки и

...
Криза в липсата на преподаватели, особено по природните науки и
Коментари Харесай

Таня Михайлова: Учители, напуснали системата, могат да се върнат с подходящи стимули

Криза в неналичието на преподаватели, изключително по естествените науки и непознати езици, несъмнено има. Има прикрит „ запас “ от учители, които са напуснали системата, само че могат да се върнат, в случай че имат подобаващ тласък
Това изясни Таня Михайлова, зам.-министърът на образованието пред Българска национална телевизия.

При националното външно оценяване за VII клас има няколко особености, измежду които това, че изпитите ще са от две елементи, само че с сбор точки, друг начален час на изпита, както и друг изпитен материал. Това оценяване е в същия формат като предишните години, тъй че няма основни промени в организацията и условията, съобщи още зам.-министърът на образованието.

При националното външно оценяване за учениците в VII клас, което ще се организира юни месец, значимото е, че оптималният брой точки е 100. Това важи и за изпита по математика, и за изпита по български език и литература. Изпитът по български език и литература ще се организира на 17 юни, по математика - на 19 юни, а на 21 юни е изпитът по избор по непознат език. Той ще стартира в 09:00 ч. и ще се организират в учебните заведения.

Тази година в изпита по български език и литература ще са единствено творбите, които са се изучавали в VII клас. Ще има 25 задания и една задача за сформиране на текст. Тази смяна е съобразена с настояванията и на родители, и на учители, посочи зам.-образователният министър.

Ако някой възпитаник не се яви на националното външно оценяване за VII клас, отново ще може да кандидатства за учебното заведение, което желае, само че няма да има резултати от съответното оценяване. Взима оценката от балообразуващ предмет от VII клас, избран от учебното заведение, в което се кандидатства, с оценката от външното оценяване, като всичко се преобразува в точки, изясни зам.-министърът.

Тази година има повишение на декларираните паралелки за професионално обучение. Има и нараснал брой паралелки с дуално обучение. Тъй като кандидатстването става след оповестяването на резултатите, значимо е да се реши къде и по какъв начин да се подредят желанията, с цел да не се окаже, че децата не вземат участие в класиранията, в случай че не са създали верен избор, добави Михайлова.

Тя разяснява и провелия се изпит за учениците от IV клас. По думите й изпитът е проверявал уменията на учениците да схващат текст и да могат да аргументират мнението си - по този начин тя изясни така наречен въпрос за „ лъва и лисицата “ по приказката на Ангел Каралийчев. В съответния въпрос няма посочен правилен контракт, а значим е аргументът да избор, добави тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР