Криза в доверието към институциите, съмнения за недостатъчно добра и

Криза в доверието към институциите, съмнения за недостатъчно добра и ...

Гражданите искат прозрачен избор на главен прокурор и критично отношение от медиите.Криза в доверието към институциите, съмнения за недостатъчно добра и прозрачна процедура за избор на главен прокурор и одобрение към публичното разгласяване на доказателства по висящи дела и разследвания.

Това сочат данните от социологическо проучване проучване на Маркет Линкс, проведено след 1025 души над 18 г., в периода 16-25 август, съобщава БТВ.

Според данните 54% от българите одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите. 28% от запитаните не могат да преценят, а 18% - не са съгласни да се разгласяват публично данни преди делото да е влязло в съда.

"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят", коментира социoлогът Добромир Живков в ефира на БТВ.

По-малко от половината анкетирани смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра. 47% от участниците в проучването са на мнение, че процедурата се нуждае от промяна, а едва 16 на сто смятат, че тя е достатъчно добра в момента. 37% са казали, че не могат да преценят.

Според 57% от участвалите в допитването процедура по избор на главен прокурор само с един кандидат е опорочена. Едва 15 на сто са на обратното мнение и приемат, че може да има действителен избор дори и с един кандидат. 28% не могат да отговорят на въпроса.

"В контекста на този дефицит на доверие, виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли", допълни експертът.

По думите на социолога, гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат.

"Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство", заяви Живков.

Близо 2/3 от анкетираните изразяват мнение, че медиите и обществото трябва да изразяват критики към процедурата по избор на главен прокурор и кандидатите в нея.

Изследването показва и кризата на доверие към българските институции - най-ниско е към Народното събрание - около 15%, съдебната система и правителството се ползват с доверието на около 25% от анкетираните.

"През юни, непосредствено след изборите (б.р. за Европейски парламент), хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна", коментира социологът.

"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят", посочи социологът.

Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на нов главен прокурор (76)

Източник: dnevnik.bg