Криза ли? Недостиг? Необходимост хората да се простират по-отговорно спрямо

...
Криза ли? Недостиг? Необходимост хората да се простират по-отговорно спрямо
Коментари Харесай

Зелена светлина: рекордно търсене на енергия

Криза ли? Недостиг? Необходимост хората да се простират по-отговорно по отношение на изчерпаемите запаси? Събития, разискване, ограничения и решения на локално, държавно и планетарно равнище за по-ниска консумация и по-ефективно държание? Всичко това звучи като подправен доклад на фона на последните данни, изнесени от Международната организация за силата.

А те са, че международното търсене на сила през 2018 година е повишено с най-бързия си ритъм за последното десетилетие. В резултат международните въглеродни излъчвания, свързани с силата, са се нараснали с 1,7 % през предходната година. Една трета от покачването се дължи на въглищата, употребявани при производството, изключително от по-новите електроцентрали в Азия.

Но от кое място идва потребността от повече сила? Отговорът звучи като серпантина на парадокса - световното стопляне подвига и смъква стойностите на термометрите до рискови равнища. Накратко: студените зими и горещите лета изискват доста повече сила за стопляне и изстудяване. А това прибавя нови нездравословни излъчвания в атмосферата. Която отново си го изкарва на термометрите.

И... Китай не е отговорен за всичко. В Съединените щати потреблението на газ предходната година е скочила с 10 % - най-бързото повишаване на потреблението откогато Международната организация за сила води статистика - т.е. от 1971-ва. Европа поставя усърдие за увеличение на енергийната успеваемост. Но в общата картина подобрението в тази посока е с 1,3 % за 2018-та или тъкмо на половина по отношение на последните пет години. Употребата на възобновими енергийни източници пораства, само че пораства и търсенето на нефт, освен поради транспорта, само че и поради пластмасовите артикули. Така е. Докато светът търси способи да ограничи използването им, тяхното произвеждане нараства.

Такава е енергийната и потребителската картина с създател настоящето потомство. Тя изцяло оправдава дейностите на идващото потомство, което от време на време залива улиците на огромните градове с разумното искане да се постави завършек на прекомерно безумното статукво на напредъка непременно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР