Крият от бюджета 330 млн. лв.Много търговци ще трябва да

...
Крият от бюджета 330 млн. лв.Много търговци ще трябва да
Коментари Харесай

Сменят и софтуера към касовите апарати

Крият от бюджета 330 млн. лева


Много търговци ще би трябвало да подменят освен касовите си апарати, а и софтуера, с който ръководят продажбите си. Регистрираните по Данък добавена стойност търговци ще би трябвало да го създадат до 1 април 2019 година, до когато би трябвало да изпълнят новите условия на наредбата за отчитане на продажбите. Според текстовете на наредбата, в случай че в даден търговски обект се употребява програмен продукт за ръководство на продажбите (СУП) и наред с това се одобряват заплащания в брой или с дебитна и кредитна карта, то софтуерът би трябвало да е обвързван и с касовия уред и за продажбите автоматизирано да се издават и касови бележки. Това стана ясно по време на семинар на Национална агенция за приходите за измененията в данъчните закони, които влизат в действие от 2019 година Цента е да не може търговците да водят две счетоводства – едно за пред шефа и едно за пред Национална агенция за приходите.

Софтуер за ръководство на продажбите (СУП) е всеки програмен продукт, в който може да се вкарват данни за количество продадени артикули, тип на стоките и цена, като наред с това се прави автоматизирана обработка на информацията и се употребяват бази данни, обясниха специалистите по време на семинара. С измененията ще се прекратят случаите, при които търговци дават на клиентите бележки, които наподобяват на фискален бон, без продажбите да са регистрирани на касовия уред. Сега има случаи на бележката да написа “потърсете ” с дребни букви и “Касов бон ” с огромни, което заблуждава клиентите. Промените се вършат защото годишно се укриват налози за близо 330 млн. лева като не се записват оборотите в търговски обекти, обясниха от Национална агенция за приходите.

Търговците е добре да отстранен от магазините си един от най-разпространените артикули на Майкрософт – MS Excel, който разрешава обработката на данни за цени и количества артикули. Този програмен продукт може да се настрои по този начин, че да прави автоматизирана обработка на данни за количество, тип и цена на продадените артикули, с което ще извърши критериите за програмен продукт за ръководство на продажбите (СУП). В този случай търговецът ще бъде в нарушаване, тъй като софтуерът не може да се свърже с касовия уред, обясниха специалистите от Национална агенция за приходите. Ако MS Excel, или различен програмен продукт се употребява единствено като бакалски бележник и се записва какво е продадено, без да има автоматизирани интервенции за събиране на данни и правене на дневен доклад да вземем за пример, няма да има нарушаване.

Ако в една компания счетоводството, където се употребява СУП, е отделено от мястото където се правят продажбите и клиентите заплащат, няма условие софтуерът да бъде обвързван с касовия уред. Много компании обаче употребяват остарял програмен продукт за ръководство на продажбите в магазините си, който ще би трябвало да се промени с цел да бъде обвързван с касовия уред, или да се подмени с нов.

Доставчици на програмен продукт са декларирали пред Национална агенция за приходите, че на пазара ще излязат нови евтини софтуерни артикули с месечен абонамент от 4 лева, стана ясно на семинара.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР