Критиците смятат, че програмата, която има за цел да помогне

...
Критиците смятат, че програмата, която има за цел да помогне
Коментари Харесай

Китай реже субсидиите за жилища

Критиците считат, че програмата, която има за цел да помогне на бедните купувачи, единствено води до образуването на заможен "балон " на китайския пазар на недвижими парцели. Държавата се отдръпва от програмата за реновиране на остарелия жилищен фонд, за който беше отделила 1 трилион USD под формата на дотации за покупка на първи дом. Промените, които провокираха съмнение на пазара на недвижими парцели, идват на фона на още по-големи опасения от образуването на заможен "балон " на пазара, написа в свои материал Financial Times.

Според специалисти, програмата за реновиране на старите жилища води по повишение на цените и е належащо тя да бъде преразгледана. През последните месеци размерът на вложения и продажбите останат мощни, без значение от забавянето на икономическия растеж. Както считат анализатори, анулацията й ще провокира спад в търсенето, а това от своя старна ще докара до спад в темповете на строителство.

Цените на парцелите в континенталната част към този момент започнаха да падат откакто Китайската банка за развиване увеличи условията при отпущането на заеми по програмата за субсидиране.

Китайската банка за развиване е държавна банка, чийто активи са в размер на 2.4 трилиона USD и се явява главен източник на финансиране на инфраструктурни планове, в това число възстановяване на жилищните условия в Китай. С течение на времето банката се пренасочи към отпущането на заеми на физически лица, които желаят да си купят първи дом.

Политиката за реновиране на старите жилища стартира през 2005 година като започва от провинция Ляонин в североизточната част на Китай. В следствие беше развита в цялата страна. Нов подтик тя получи през 2014 година, когато Националната банка на Китай сътвори нов кредитен инструмент или така наречен в допълнение кредитиране. Това е един от методите да се въздейства на ликвидността на пазара на недвижими парцели, като заемите се отпускат за реновиране на амортизирания жилищен фонд.

Преломен миг за програмата беше 2015 година, когато в изискванията на внезапен спад на пазара на жилища държавното управление позволи на локалните органи на властта да дават дотации на жителите на бедните райони да ремонтират парцелите си, вместо да бъдат трансферирани в новопостроени жилищни здания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР