Критиките срещу плана на американския президент Тръмп за мир в

...
Критиките срещу плана на американския президент Тръмп за мир в
Коментари Харесай

Иран: Планът на Тръмп е кошмар за региона, всички мюсюлмани да се обединят

Критиките против проекта на американския президент Тръмп за мир в Близкия изток не стихват. Оказва се, че предлагането за мир е признато задушевно единствено от присъстващите на срещата с Тръмп, само че не и от страните в конфликтния район. Като " призрачен сън за мира и района " бе избран проекта на американския президент и от Иран.

Външният министър Джавид Зариф написа в Туитър, че се надява американската самодейност да прозвучи като сигнал за паника за всички мюсюлмани и да ги накара да се обединят.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави съобщи, че е подготвен да се опълчи на проекта на Тръмп, който назова " скрит план ", заплашващ цялата мюсюлманска общественост. От позиция на Иран казусът с Палестина е най-важният за ислямския свят, сподели той.

Срещу проекта на Тръмп се разгласи и подкрепяната от Иран ливанска формация Хизбула, съобщи Ройтерс. Групировката сподели, че предлагането на американския президент нарушава правата на палестинците, лишава им правото да се завърнат в своите земи и упрекна някои арабски страни, че са съучастници в тази " позорна договорка ", която вреди на района.

Планът на Тръмп за решение на палестинско-израелския спор бе разгласен късно нощес от американския президент след среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Той планува основаването на Палестинска страна със столица в предградията на Ерусалим. В проекта се планува още и увеличение от два пъти на територията, която понастоящем е под палестински надзор. Същевременно проектът признава израелския суверенитет над огромните селища в Западния бряг - нещо, на което палестинците реагираха остро.

Палестинското ислямистко придвижване Хамас, което ръководи в линията Газа, отхвърли мирния проект за Близкия изток. Официален представител на Хамас окачестви проекта като " интрига " и увери, че " са отворени всички разновидности за отговор ".

Организация на обединените нации е последовател на реализирането на визията за две страни, " живеещи една до друга в мир и сигурност " и въз основа на границите от преди 1967 година, сподели представителят на генералния секретар Антониу Гутериш.

Турското външно министерство остро осъди оферти от президента на Съединени американски щати проект за споразумяване на израелско-палестинския спор, съобщи ТАСС.

" Така наречения от Съединени американски щати кротичък проект е мъртвороден. Той е проект за анексия, целящ узурпиране на палестински земи и заличаване /на концепцията за взаимно съществуване/ на две страни. Народът на Палестина и неговата земя не могат да бъдат купени за пари ", се показва в официално съобщение на министерството.

Палестинският президент Махмуд Абас назова проекта " интрига " и съобщи на Тръмп и на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че " правата на палестинския народ не са за обмен ", съобщи Ройтерс.

Нетаняху, който през днешния ден е на среща с съветския президент Владимир Путин, остана очевидно удовлетворен от предложенията. Веднага след оповестението на проекта, той разяснява, че в оферти от Съединени американски щати проект за споразумяване на израелско-палестинския спор се планува бъдещата палестинска столица да бъде ситуирана в ерусалимското предградие Абу Дис, заяви Ройтерс.

След като президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп показа във Вашингтон своя 80-страничен кротичък проект, Нетаняху съобщи пред публицисти, че Съединени американски щати признават Ерусалим за неделима столица на Израел, " което значи в нейните контури ", очевидно визирайки границите на града.

Нетаняху уточни, че на идващото съвещание на държавното управление, евентуално в неделя, ще внесе за утвърждение предложение за използване на израелската пълномощия към долината на р. Йордан, северната част на Мъртво море и еврейските селища на Западния бряг.

" Израел предлага на палестинците, в края на процеса, конвенционален, стеснен суверенитет ", добави Нетаняху.

Англия и Египет приканват към размисъл

Англия приканва Израел и палестинските водачи независимо да обмислят американския проект за мир в Близкия изток, съобщи Ройтерс, цитирайки английския външен министър Доминик Рааб.

" Ясно е, че това е съществено предложение, плод на доста време и доста старания ", се споделя в изказване на Рааб. Единствено водачите на Израел и на палестинските територии могат да решат дали тези предложение ще отговорят на потребностите и стремежите на хората, които те съставляват. Ние ги насърчаваме задълбочено и независимо да обмислят тези проекти, да проучат дали те биха могли да се окажат първа стъпка по пътя към възобновяване на договарянията, съобщи той.

Египетското министерство на външните работи също прикани Израел и палестинците деликатно са обмислят проекта на Тръмп, съобщи ДПА. Египет прави оценка продължителните старания на американската администрация да реализира " всеобхватно и заслужено споразумяване на палестинския въпрос ", се показва в известие на министерството. В него се приканват страните да " отворят канали за разговор " и под егидата на Съединени американски щати да възобновят договарянията.

Египет бе първата страна, която през 1979 година подписа кротичък контракт с Израел, отбелязва ДПА.

Посланикът на Обединените арабски емирства във Вашингтон съобщи, че страната му има вяра, че с поддръжката на интернационалната общественост палестинците и израелците могат да реализират дълготраен мир и същинско взаимно битие, заяви Ройтерс.

Саудитска Арабия насочва към директни договаряния

Саудитска прикани палестинците и израелците да стартират директни договаряния, с цел да обсъдят разликите си по близкоизточния проект, разгласен от американския президент Доналд Тръмп, оповестиха Ротерс и ДПА.

В изказване на саудитското външно министерство се споделя, че Саудитска Арабия прави оценка напъните на администрацията на Тръмп да създаде изчерпателен проект за мир сред израелската и палестинската страна. Рияд предизвиква воденето на директни мирни договаряния сред двете страни в спора под егидата на Съединени американски щати за споразумяване на различията по проекта и реализиране на съглашение, " което да зачита законните права на братския палестински народ ", се споделя в официалното съобщение.

Саудитският крал Салман е разговарял по телефона с палестинския президент Махмуд Абас и го е уверил, че кралството е ангажирано с палестинския въпрос и правата на палестинците, заяви Саудитската осведомителна организация, оповестиха Ройтерс и ТАСС. " Вашето дело е и наше дело, въпрос на всички араби и мюсюлмани, ние сме с вас ", е декларирал Салман.

Европейски Съюз занапред ще излезе с оценка

Шефът на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че самодейността на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток дава опция да бъдат възобновени незабавно нужните старания за реализиране на контрактувано и осъществимо решение на израелско-палестинския спор, съобщи Асошиейтед прес.

Европейски Съюз ще изследва и оцени направените оферти, се споделя в изказване на Борел. В него се акцентира, че Европейски Съюз е последовател на реализирано посредством договаряния и " жизнеспособно решение за битие на две страни, което взима поради законните желания и на палестинците, и на израелците, зачитайки всички съответни резолюции на Организация на обединените нации и интернационално контрактувани параметри ".

Франция " за " решение с две страни, Арабската лига - " срещу "

Франция настоя за решение с две страни, отговарящо на интернационалното право, след оповестения през вчерашния ден от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп кротичък проект за Близкия изток, съобщи Франс прес.

Париж показва убеждението си, че решението с две страни, в сходство с интернационалното право и интернационално признатите параметри, е належащо за определяне на обективен и дълготраен мир в Близкия изток ", се споделя в изказване на френското външно министерство.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит съобщи, че на първо четене проектът на Тръмп лишава палестинците от доста техни законни права, съобщи Ройтерс.

Все отново Арабската лига деликатно изследва американския проект. Отворени сме за всевъзможни съществени старания за реализиране на мир, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР