Критиките срещу исляма, които бяха отправени от френския президент Еманюел

...
Критиките срещу исляма, които бяха отправени от френския президент Еманюел
Коментари Харесай

Ислямският свят се разбунтува срещу Макрон

Критиките против исляма, които бяха отправени от френския президент Еманюел Макрон, провокираха лавинообразен яд в ислямския свят, предадоха международните медии.

Всичко стартира след речта, която Макрон произнесе по-рано този месец, директно след убийството на учителя по история Самюел Пати. Френският президент обявяви намерението си да се бори с " ислямисткия фракционизъм “ и определи исляма като " вяра, която е в рецесия по целия свят ", предизвиквайки възражения от няколко мюсюлмански водачи, измежду които и турския президент Ердоган.

На няколко места във Франция бяха прожектирани карикатури на ислямския оракул по фасадите на постройките, а Макрон съобщи, че страната му " няма да се откаже от карикатурите “. В резултат на това в столицата на Бангладеш Дака избухнаха митинги, а полицията заяви, че към 40 хиляди души са взели участие в демонстрацията, проведена от най-голямата ислямистка партия в страната. Нейният водач Ахмад Абдул Куаюм се обърна към събралото се голям брой и назова Макрон " сатанист ".

Речта на Макрон разбуни дихувете и в Йордания и беше отразена по локалните малките екрани, които по принцип внимават с мненията си на сходни тематики. Във вторник пък иранското външно министерство привика френския представител в Техеран като митинг против " антиислямските позиции " на Макрон. Яростта на вярващите беше отразена по първите страници на локалните вестници, които изобразиха френския лидер като демон и терорист.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание „ Шарли ебдо “ в сряда, заяви редакцията в Туитър, съобщи ДПА.

Карикатурата на Ердоган евентуално ще ожесточи войната на думи сред турския президент и западните последователи на свободата на словото, заяви БНР. На корицата Ердоган седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ елементи. Карикатурата е озаглавена: „ Ердоган - уединено е доста занимателно “, а изпод текст показва негово възклицание: " Еха-а! Пророкът ". 

Турският президент беше измежду най-активните участници във вълната от яд, която се надигна измежду мюсюлманските страни, откакто „ Шарли ебдо “ реши да разгласява наново карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са неразрешени от исляма, а методът, по който той беше изобразен от френското издание, беше общопризнат като изключително провокативен.

Ердоган упрекна френския президент Еманюел Макрон, че предизвиква ислямофобията, като разрешава публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон отбрани свободата на словото неотдавна на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, откакто сподели някои от карикатурите в „ Шарли ебдо “ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В размяната на реплики турският президент изрази подозрения в психологичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за съвещания. Ердоган също по този начин прикани за протест на френските артикули.

Кабинетът на Ердоган във вторник остро осъди желанието на „ Шарли ебдо “ да разгласява карикатури на турския президент, съобщи ТАСС. „ Антимюсюлманската стратегия на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току що „ Шарли ебдо “ разгласява серия от по този начин наречени карикатури, цялостни с пренебрежение изображения сякаш на нашия президент. Ние осъждаме този непоносим опит за разпространяване на расизъм и ненавист. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка пристойност. Те явно са артикул на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която очевидно френското управление желае за своята страна “, написа в Туитър шефът по връзките на турското президентство Фахреттин Алтун.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР