Критиките на някои европейски правителства към плановете за пълното завръщане

...
Критиките на някои европейски правителства към плановете за пълното завръщане
Коментари Харесай

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

Критиките на някои европейски държавни управления към проектите за цялостното завръщане на съветските и беларуските спортисти в интернационалния спорт са почтени за жалост и засягат автономността на спорта. Такова мнение изрази в четвъртък президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, предава " Ройтерс ".

В сряда МОК издаде набор от рекомендации за интернационалните спортни федерации, които ще разрешат на съветските и беларуските спортисти да се завърнат след възбраната им, наложена по отношение на съветската инвазия в Украйна.

Това все още не включва присъединяване им в Олимпийските игри през 2024 година в Париж. Отделно решение по този въпрос ще бъде взето на по-късен стадий.

Правителствата на Украйна, Полша, Англия и Чехия, наред с други, са ядосани от проекта на Комитета, който планува съветските и беларуските спортисти да се състезават още веднъж. Въпросните държавни управления считат, че спортистите от тези страни нямат място в международния спорт, когато войната към момента продължава. Олимпийският комитет на Германия също е срещу завръщането на Русия в спорта.

" Жалко е да се види, че някои държавни управления не желаят да зачитат болшинството в олимпийското придвижване и всички заинтригувани страни, нито автономията на спорта ", съобщи Бах на конференция.

" Много е тъпо, че тези държавни управления не преглеждат въпроса за двойните стандарти. Не видяхме нито един коментар за отношението им към присъединяване на спортисти от страните от останалите 70 войни и въоръжени спорове по света ", добави той.

Бах акцентира още, че не трябва държавните управления да са тези, които вземат решение кои спортисти да се състезават в кое съревнование. На спортистите от Русия и Беларус беше неразрешено да вземат участие в множеството интернационалните надпревари през предходната година след началото на войната.Тази седмица обаче МОК издаде рекомендации за тяхното връщане като неутрални участници.

Международният комитет направи единствено изключение за спортисти, наети на съветски или беларуски военни и служби за сигурност, които не могат да бъдат включени в интернационалните надпревари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР