Критиките към действащата здравна система са насочени към качеството на

...
Критиките към действащата здравна система са насочени към качеството на
Коментари Харесай

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

Критиките към настоящата здравна система са ориентирани към качеството на услугите, нееднаквия достъп до опазване на здравето и неналичието на успеваемост на лекуването .
Това демонстрират данните от последното национално изследване за интервала юли-август 2018 година на " Алфа рисърч ", показани от шефа на социологическата организация Боряна Димитрова. Тя сподели данните по време на полемика за бъдещето на опазването на здравето в НДК.

Само 11-21% от интервюираните българи имат положително мнение за главните характерности на сегашния модел. " България е с един от най-високите дялове директно доплащане за здравни услуги ", съобщи Димитрова.

По думите й, с 2 милиарда годишно българските жители дофинансират здравната система с спомагателни разноски. Пример за това е доплащането за профилиран или за персонален доктор, за медикаменти, за рехабилитация . Само 6% съгласно изследването са съгласни да внасят спомагателни суми към здравната си осигуровка, само че голяма част от хората доплащат директно доста повече.

Димитрова заключи настройките на българските жители и изразената нужда от висококачествено лекуване, досегаемост, стопански тласъци за надзор, по-високи условия за работа на лекарите в извънболничната помощ и успеваемост.

анкета
Готови ли сте да плащате и здравна застраховка?
Да, с цел да получа повече Да, с цел да не доплащам на ръка Категорично не И в този момент си заплащам Ако не заплащам на НЗОК Нямам мнение Виж резултати
Да, с цел да получа повече

Да, с цел да не доплащам на ръка

Категорично не

И в този момент си заплащам

Ако не заплащам на НЗОК

Нямам мнение

По данни от отчет на Европейска комисия за положението на българското опазване на здравето страната ни е с максимален брой приети в болница пациенти в Европейски Съюз . В същото време е регистриран висок % смъртност, като най-често пациентите страдат от сърдечно-съдови болести. Димитрова уточни, че това постанова въвеждането на натоварен и новаторски модел с актуализирани лечебни заведения и профилирано лекуване.

Не приемайте нашите оферти като крайни, прикани здравният министър Кирил Ананиев при откриването на полемиката. Четирите съществени целта в предложенията на Министерство на здравеопазването са:

1 нов вид надзор

2 конкуренция от финансиращите органи- НЗОК и Здравните застрахователи

3 унищожаване на нерегламентираните заплащания

4 рационализация на българското опазване на здравето

Ананиев пое ангажимент до момента в който не приключат полемиките, да не придвижва законодателни промени за двата нови модела на опазване на здравето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР