Критиката определя романа като единствения в рамките на половин век,

...
Критиката определя романа като единствения в рамките на половин век,
Коментари Харесай

"Война" на Яна Язова излиза след 20 години пауза

Критиката дефинира романа като единствения в границите на половин век, който споделя за събитията от първите години след 9 септември 1944 година, без идеологически фалшификации и операции

Малко са книгите в българската литературна история, които биват обречени на забвение в продължение на повече от половин век. Една от тях е романът на Яна Язова " Война ", излиза в цялостния си размер след съвсем 20-годишна пауза, оповестиха издателите от " Българска история " и Българска телеграфна агенция.
Романът е част от историческата дилогия " Голямо и малко ". Тя се състои от романите " Соления залив " и " Война ", които обаче могат да се четат и независимо и употребяват като исторически декор превратните събития от края на Третото българско царство.

Съдбата не е благосклонна към Люба Тодорова Ганчева, известна с креативния псевдоним Яна Язова (1912-1974), защото множеството нейни творби стават известни измежду читателите едвам след гибелта й през 1974 година Дамгосаната от новата рецензия авторка е неразрешена за издание, само че буйно желае да написа историческа прозаичност.



" Война " вижда бял свят за първи път посредством фрагменти в списание " Летописи " в средата на 90-те години. Сюжетът се развива измежду трагични за актуалната българска история събития - Втората международна война, гибелта на цар Борис Трети, бомбардировките над София, нахлуването на Червената войска в България, преврата от 9 септември 1944 година и така наречен Народен съд.

" Война " на Яна Язова, издателство " Българска история "

Според литературната рецензия " Война " е единственото произведение рамките на половин век (или най-малко едно от малкото), в което истината за установяването на власт на Отечествения фронт се показва без идеологически фалшификации и операции. Поради това, след завършването си през 1946 година, ръкописът дълго време остава незнаен за читатели и откриватели.В романа " Война " ходът на историята опълчва един на различен двама остарели другари. Успоредно с персоналната, бурно се развива и публичната история, като в един миг двете стават едно.

От този миг разказът потича трагично и стряскащо, а с помощта на блестящия писателски гений на Яна Язова читателят съпреживява ужаса и неизбежността на събитията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР