Критикът на Кремъл Алексей Навални поиска днес от Русия да

...
Критикът на Кремъл Алексей Навални поиска днес от Русия да
Коментари Харесай

Навални поиска от Русия да предаде дрехите, с които е бил облечен, когато е изпаднал в кома

Критикът на Кремъл Алексей Навални изиска през днешния ден от Русия да съобщи облеклата, с които е бил облечен, когато е изпаднал в кома предишния месец и упрекна Москва в укриване на значими улики по следствието на неговия случай, оповестява Българска телеграфна агенция.

Руският опозиционер сподели, че облеклата му са били отнети преди да бъде трансфериран със аероплан за лекуване в Германия от болница в сибирския град Омск, където бе настанен, откакто се почувствал зле по време на вътрешен полет от Томск за Москва.

Германия твърди, че проби в три страни са посочили, че опозиционерът е бил токсичен с нервнотоксичен сътрудник от вида на "Новичок ", а Западът изиска пояснения от Русия по случая. Москва съобщи, че към момента не е видяла доказателства за осъществено закононарушение и отхвърли да образува следствие. Кремъл декларира, че няма нищо общо със случая.

"Преди да разрешат да бъда трансфериран в Германия, те ми взеха облеклата и ме изпратиха изцяло гол ", написа на уеб страницата си Навални. "Предвид, че веществото "Новичок " бе намерено по тялото ми, а преместването посредством досег е доста евентуално, облеклата ми са доста значима улика ", добави той.

"Настоявам облеклата ми да бъдат деликатно опаковани в найлонов плик и да ми бъдат върнати ", сподели Навални.

Русия съобщи, че се нуждае от повече доказателства, с цел да стартира публично престъпно следствие по случая с Навални и изиска от Германия да й съобщи данни от медицинските му проучвания, с цел да може да се запознае с тях. Вместо това Русия стартира авансово следствие на случая.

"Трийсетте дни от предварителното следствие бяха употребявани за укриване на тези значими улики ", сподели Навални.

В обособен пост в "Инстаграм " Навални качи своя фотография по какъв начин седи на балкона със брачната половинка си Юлия и държи напитка. Иван Жданов, член на екипа на Навални, сподели, че съветската транспортна полиция е привикала говорителката на опозиционера, както и някои други членове от неговия екип за разпит като част от предварителното следствие. Жданов съобщи, че те няма да се явят в полицията, откакто, по този начин или другояче, 30-дневният период през който би трябвало да се вземе решение за започване на публично следствие, към този момент е изминал.

Руската транспортна полиция заяви през днешния ден, че нейни чиновници са разпитали близо 200 души в границите на авансово следствие на случая с хипотетичното отравяне на Навални, и това следствие към момента продължава. Русия към момента не е почнала публично следствие по случая, макар че лабораторни проби в Германия, Франция и Швеция демонстрираха, че опозиционерът е бил токсичен със основаното през 70-те години от Съюз на съветските социалистически републики нервнотоксично вещество от групата "Новичок ".

Траспортната полиция съобщи също, че е изпратила запитвания до Германия, Франция и Швеция за юридическа помощ по случая.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР