Критично остава състоянието на едно от децата близнаци, приети в

...
Критично остава състоянието на едно от децата близнаци, приети в
Коментари Харесай

Не се потвърждава версията за насилие над приетите в болница близнаци, но те са били неглижирани

Критично остава положението на едно от децата близнаци, признати в пловдивската университетска болница със подозрение, че са жертва на принуждение. Тригодишните момче и момиче се били признати в болничното заведение в понеделник, като 38-годишната им майка обяснила, че гипсов орнамент от тавана над леглото на децата, се е откачил и е паднал, удряйки едното дете по главата. Момченцето, което беше оперирано след тежка контузия на главата, продължава да е в сериозно положение. Момичето няма травматични увреждания, само че остава под лекарско наблюдаване.

Вчера вечерта майката на децата, която беше арестувана в ареста, е била освободена. Директорът на полицията в Пловдив Атанас Илков разгласи, че след осъществяване на огледите, се удостоверява версията ѝ за паднал предмет, предизвикал тежкото пострадване на момченцето и няма данни за домашно принуждение.

Директорът на Регионална дирекция “Социално подкрепяне “ в Пловдив Надя Танева обаче разяснява, че децата очевидно са неглижирани.

“Психологическото, прочувственото неглижиране също е тип принуждение. Физическото принуждение е форма, която е забележима, само че останалото, за жалост, остава прикрито. Ние считаме, че децата, както се вижда, те са недохранени, не гледани вярно, за нас те са жертва на принуждение “, съобщи тя, представена от БНР.

Танева съобщи, че на този стадий децата няма да бъдат върнати на майка им. В момента се водят диалози с майката и се търси биологичния татко. По думите й съседите на майката въобще не са знаели, че в жилището има деца.

“Майката в никакъв случай не ни е търсила помощ или някакъв тип поддръжка. Защо не са напускали жилището? Съседите изобщо не знаят, че тези деца съществуват, т.е. детски рев не е чуван от никой в близост, което е извънредно притеснително. Защо и по какъв начин се е стигнало до това – след работа с майката, след първичните диалози, ще имаме повече информация. Със сигурност към децата ще бъде подхваната мярка за протекция. На този стадий децата няма да бъдат върнати при майката “, сподели Танева.

Провежда се уголемен съвет, който ще реши каква мярка за протекция на децата ще бъде подхваната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР