Критерият за уседналост няма да важи за предстоящото голямото класиране

...
Критерият за уседналост няма да важи за предстоящото голямото класиране
Коментари Харесай

Тази новина засяга всички родители с малки деца в София

Критерият за уседналост няма да важи за идното огромното класиране през май месец тази година за банкет в ясла или детска градина. Той ще влезе в действие през септември. Това съобщи зам.-кметът по просвета и обучение в Столичната община доцент Тодор Чобанов.

„ Първото генерално класиране с този критерии ще бъде през месец май 2021 година”, уточни Чобанов и добави, че това се случва, тъй като при разискванията в комисиите на Столичния общински съвет и по избор на родители е било признато да има гратисен интервал от 2 години преди уседналостта да влезе в действие.

Зам.-кметът сподели още, че ще бъдат разкрити по 3 спомагателни места в група в няколко детски градини в София, където средномесечната посещаемост пада под законоустановената.
„ Като цяло, без значение от грипния сезон, междинната посещаемост доста рядко пада под изискуемия по разпоредба “, съобщи Чобанов.

Той разяснява и появилата се информация за групи в детски градини с по 40 деца.

„ Родителите имат право, в случай че децата са по-малки от по-малката група да отидат в по-голямата. Тук става дума за групи с банкет отпреди няколко години, когато имаше опция да бъдат добавени до 10 деца. Конкретният случай, който беше представен, беше спекулативно показан, защото там имаше 6 деца от по-малките, чиито родители имат право да реалокират при по-големите или в сборна група “, посочи той и добави, че изрично желае да опровергае, че този характерен случай е всеобщ.

Зам.-кметът разгласи, че през тази година Столичната община има рекордна капиталова стратегия, ориентирана към разширението на потенциала на системата на яслите и детските градини.

„ Ще се работи по 16 обекта, като за 11 от тях средствата са обезпечени и сме в осъществяване на дейностите. За 5 обекта ще получим финансиране от страната, като към този момент сме изпратили писмо до премиера Бойко Борисов “, посочи Чобанов и добави, че имат 3-годишен гратисен интервал, през който ще се строи интензивно, с цел да могат да бъдат обхванати и 4-годишните деца, за които предучилищното обучение става наложително от следващата година.

„ Понастоящем сме обхванали над 90% от четиригодишните, близо 10 000 четиригодишни са в детските градини. Около 800 четиригодишни са в частни детски градини. При набор от 13000 - 13500 деца към 11000 четиригодишни са обхванати от разнообразни детски заведения “, уточни зам.-кметът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР