Критериите за прием на първокласници стават универсални, като предимство ще

...
Критериите за прием на първокласници стават универсални, като предимство ще
Коментари Харесай

Критериите за прием на първокласници стават универсални

Критериите за банкет на първокласници стават универсални, като преимущество ще имат тези деца, които живеят най-близо до учебното заведение съгласно разпоредба 10 на Министерството на образованието и науката. Това изясни по Венелина Николова, шеф на 125 учебно заведение в София и част от работната група за смяна на критериите за банкет на първокласници. Тя добави, че за пръв път се вкарва и спомагателен аршин за уседналост и че към този момент педагогическите препоръки в учебните заведения няма да имат право да вкарват свои критерии за банкет.

Освен критерият за непосредственост до учебното заведение, за пръв се вкарва и аршин уседналост, като родителите ще бъдат класифицирани в четири групи:
– Родители, които не са променяли непрекъснатия си адрес последните три години;
– Родители, които не са променяли непрекъснатия си адрес една година;
– Родители, които са трансформирали непрекъснатия си адрес последните три години;
– Всички останали родители.

Сега на общинските администрации се пада отговорността да дефинират регионите на учебните заведения, с цел да проработят критериите за непосредственост и уседналост оптимално добре.

Според тези критерии децата, които живеят най-близо до учебното заведение, ще бъдат признати. Ако децата са повече, ще се ползват други, спомагателни критерии:
– Деца с ТЕЛК, по-висок от 50%;
– Деца без двама родители;
– Деца с братя или сестри в същото училище;
– Деца, приключили подготвителна група в същото учебно заведение.

Венелина Николова акцентира, че по отношение на децата няма да се вкарват никакви други критерии, сигнали за каквито случаи се появиха при започване на настоящата образователна година. Според нея прекосяването към едносменен режим в учебните заведения е мъчно, само че ще отнеме доста време, преди да се извърши, тъй като сградният фонд не доближава.

„За страдание, в огромните градове ще се желае още доста време, с цел да минат учебните заведения на едносменен режим. Друг проблем е особеното качество на образованието в училищата“, сподели Николова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР