Критериите за членството ни в Шенген са изпълнени отдавна, но

...
Критериите за членството ни в Шенген са изпълнени отдавна, но
Коментари Харесай

Мария Габриел: Подкрепяме Украйна, защото тя се бори и за нашата сигурност

Критериите за участието ни в Шенген са изпълнени от дълго време, само че е значимо да останем дейни. Не бива да подхождаме с непотребен оптимизъм, би трябвало да продължим да приказваме с обстоятелства и резултати и да бъдем част от световния проблем с миграцията. Важно е България да продължи диалозите и с Нидерландия, и с Австрия, с цел да ги убедим, че ние сме сигурна граница на Европейския съюз.

Това показа в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на външните работиМария Габриел. „ Първата позитивна стъпка е предлагането на Европейска комисия да бъде комплициран завършек на Механизма за съдействие, само че ще продължим да бъдем част от годишния отчет на Европейска комисия.

Тук желая да отбележа, че 65% от рекомендациите на Европейска комисия, направени предходната година към България, са изпълнени ”, добави Габриел.

Според нея няма закъснение на правосъдната промяна, каквото изказване направи неотдавна някогашният длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков. Нямам такова чувство. Виждаме един правосъден министър, който има доста целенасочени дейности да се случи правосъдната промяна.

Важно е малко по малко да се случи правосъдната промяна, а това значи доста работа, разясни вицепремиерът. Относно помощта за УкрайнаМария Габриелподчерта, че България я поддържа, тъй като тя се бори и за нашата сигурност във войната ѝ против Русия.

По мотив изказванията на президента Радев, че оголваме запаси на армията, предоставяйки помощ на Киев, външният министър призна, че не знае въз основа на какви данни произлизат тези изказвания на президента.

Ние ще предоставим помощ, която не заплашва боеспособността на българската войска. Нашата стъпка е ясно обрисувана – ще бъде изработен разбор какво може да бъде доставено. Няма място за тълкования, увериМария Габриели добави, че страната ни поддържа Украйна още през цялото време на спора.

По тематиката със Северна Македония първият ни посланик съобщи, че позицията на България остава непроменена по отношение на Скопие. „ Очакваме да се случат конституционните промени, само че освен те. Остава и Договорът за добросъседство. Имаме пакет от задължения и е значимо да се види, че те се съблюдават и се извършват. България няма нови условия, само че желае да се съблюдават фундаментални правила и човешки права ”, изясни Габриел.

На въпрос за назначението на регионалните управителиМария Габриелкоментира, че за всеки пост в страната се търси консенсусна фигура, която сплотява, а това „ лишава време ”. „ Не разделяме хората на наши и ваши. Важно е водачите на двете огромни обединения да продължат да си приказват ”, означи тя. На финала на диалога вицепремиерът разяснява, че България е имала потребност от постоянно, устойчиво и проевропейско държавно управление, с цел да може страната ясно да съобщи мястото си на европейската карта.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР