Крит е най-големият гръцки остров и петият по големина в

...
Крит е най-големият гръцки остров и петият по големина в
Коментари Харесай

Летни маршрути: Остров Крит – възможният рай на земята

Крит е най-големият гръцки остров и петият по величина в Средиземно море, ситуиран в най-южния завършек на Гърция. Разделен е на четири по-малки области, наречени номи. А най-големият град на острова и негова столица е Ираклион. Другите значими градове на Крит са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра.

Населен от антични времена, островът разполага с многообразни исторически и географски забележителности, заради което е известна и мечтана туристическа дестинация. Голям брой туристи посещават Кносос, Фестос, Гортис, венецианската цитадела в Ретимно, планинското дефиле Самария и др.Ако обичате дългите разходки, крайбрежната улица ще е вашето обичано място.Крит е татковина на известния художник Ел Греко, на значимия политически началник на Гърция Елефтериос Венизелос и на писателя Никос Казандзакис. А от антични времена островът е прочут по целия свят и със своя апетитен и лечителен зехтин, наименуван още “течното зелено злато на остров Крит ”.

Аз имах невероятното благополучие да прекарам там цели две седмици, главно в град Ретимно. Не бях на отмора, а по работа. Но имах задоволително време за плаж, забележителности и завършения.

Имам толкоз доста за описване, че не знам от кое място да стартира... Ретимно има остаряла и нова част. Старият град е прелестен, с дребни тесни улички, красиви здания с цветни порти, голям брой ресторантчета, сладкарници, кафенета и чудни магазинчета за сувенири, кожени произведения, облекла и книги. Атмосферата в новия град пък е малко по-забързана и съвременна, само че също е необикновено красива – въпреки всичко си е остров.Никога няма да не помни това място. То остави бездънен отпечатък в сърцето ми и постоянно си припомням престоя си там с носталгия, мечтаейки в миналото да се завърна още веднъж.Плажната линия също ми хареса; тя е доста дълга, необятна и е с пясък, а не с камъни като други плажове, на които съм била в Гърция. А морето наподобява на нашето си, Черно, само че е много по-солено. Ако обичате дългите разходки, крайбрежната улица ще е вашето обичано място. Особено по здрач, когато към този момент не е толкоз горещо, тъй като даже през септември времето в Ретимно е отлично, а градусите денем са над 30. И някак си там почернявате по-бързо и повече, а тенът става златисто кадифен.

Спокойно мога да кажа, че храната на острова е една от най-вкусните, които съм опитвала. За две седмици съм се хранила на най-различни места – от заведения за хранене и фастфуд заведения до пекарни – и в действителност няма нещо, което да не ми е харесало. Гироси, банички с същинско козе или овче сирене (защото на острова не отглеждат крави) и подправки, тиквички и патладжани във всевъзможни разновидности, апетитен прясно изпечен самун и първокласен зехтин, ммм... Заслужава си да опитате всичко, което ви се похапва и не сте опитвали до момента!

Но най-много се отдайте на почивката си. Потопете се в гръцкия метод на живот на острова. И следвайте очарователната философия да не бързате за на никое място и да се наслаждавате на всичко към вас, на храната, слънцето и красивите мъже.

Лично аз в никакъв случай няма да не помни това място. То остави бездънен отпечатък в сърцето ми и постоянно си припомням престоя си там с носталгия, мечтаейки в миналото да се завърна още веднъж.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР