Кристофър Толкин, син на британския писател Джон Р. Р. Толкин

...
Кристофър Толкин, син на британския писател Джон Р. Р. Толкин
Коментари Харесай

Почина синът на Толкин

Кристофър Толкин, наследник на английския публицист Джон Р. Р. Толкин /1892-1973/, създател на " Властелинът на пръстените ", се спомина във Франция на 95-годишна възраст, предадоха международните осведомителни организации.

Кристофър Джон Толкин е третият и най-млад наследник на световноизвестния английски публицист, езиковед, стихотворец, лингвист и професор в Оксфордския университет Джон Р. Р. Толкин. Вървейки по стъпките на родителя си, Кристофър съумява да стане приет публицист. Но той се популяризира най-вече с доработката на творбите на татко си. След гибелта на Толкин-старши синът му Кристофър разгласява доста негови незавършени създадени, допълвайки ги с бележките и с неиздадените му ръкописи. В частност Кристофър съумява да приключи и да разгласява през 1977 година книгата " Силмарилион " - алманах от легенди и митове за Средната земя.

Досущ като татко си, Кристофър отдава доста години от своята кариера на Оксфордския университет. През 2016 година той е почетен с медала " Бодли " на Бодлиевата библиотека към университета за своя принос към литературата. Кристофър Толкин рисува популярните карти във " Властелинът на пръстените ", които украсяват всичките книги на създателя от 50-те години на предишния век. Литературоведите акцентират, че без неговото присъединяване феновете на творчеството на Толкин биха се лишили от опцията да прочетат минимум четири творби на паметния създател, съобщи Dariknews.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР