Кристо отложи за догодина проекта си да опакова Триумфалната арка.

Кристо отложи за догодина проекта си да опакова Триумфалната арка. ...

Кристо ще опакова Триумфалната арка догодина.


Кристо отложи за догодина проекта си да опакова Триумфалната арка. Вместо за април 2020 г., както бе планирано, роденият в България художник от САЩ Христо Явашев ще осъществи намеренията си между 18 септември и 3 октомври 2021 г., оповестиха от "Центъра Помпиду" и Центъра за национални монументи във Франция, съобщават ДПА и БТА, позовавайки се на организаторите.

84-годишният артист сподели за агенцията, че продължава да работи "нонстоп" по проекта и се надява да го завърши до септември тази година, "ако всичко върви добре".

Скици, представени миналата година, разкриха плана на художника да опакова Триумфалната арка с 25 000 квадратни метра годно за рециклиране платно в сребристосин цвят и 7000 метра червено въже. Кристо сподели, че сам ще финансира инсталацията от продажбата на подготвителни скици и макети, както и на оригинални литографии по други теми.

Кристо и съпругата му Жан-Клод, след чиято кончина през 2009 г. художникът продължи да работи сам, се прочуха с опаковането на природни обекти и обществени сгради. Сред тях са 2,4-километров участък от австралийското крайбрежие в края на 60-те години на миналия век, мостът Пон Ньоф в Париж през 1985 г. и сградата на Райхстага в Берлин през 1995 г.

Източник: standartnews.com